Hudební klenoty roku 2020: básnění, virtuální zpěvačka, j-pop i folk

8. prosinec 2020

Blíží se konec roku a s ním i přehledy toho nejlepšího. Jací interpreti by neměli rozhodně uniknout vaší pozornosti? Skryté klenoty roku 2020 představuje Ondřej Bambas.

Ještě nejsme ani v druhé polovině prosince a hudební publicisté už přicházejí se jmény interpretů, kteří si v uplynulém roce výrazněji řekli o pozornost – ať už jen jednou skladbou nebo rovnou celým albem. I letos pro vás v ArtCafé připravujeme díl věnovaný hudebnímu výběru toho nejlepšího za rok 2020, který budeme vysílat 29. 12. od 17 hodin na ČRo Vltava. Pojďme se ale podívat i dál než na první tři místa pomyslných vítězů naší pozornosti.

Zpěvačka Helen Ballentine vydala zatím pouze šest skladeb, singl Places/Plans pochází z eponymního EP

V terénu, který stojí za průzkum, najdeme například debutující hudebníky jako jsou Skullcrusher nebo LYR. Folková poloha písničkářky Helen Ballentine alias Skullcrusher působí jednoduše a ne zcela originálně, i tak jsou melodie silné a na první poslech dobře zapamatovatelné. Britské trio LYR naopak sází na neotřelou kombinaci uvolněné elektroniky a recitace. Za pozornost stojí i mladý Američan vystupující pod přezdívkou Twilight Prince, který se nechává doprovázet jednoduchými podkresy.

Název LYR je zkratkou pro spojení Land Yacht Regatta, trio letos vydalo debutovou desku Call In The Crash Team

Své premiéry se v roce 2020 dočkali i čeští zástupci. Brněnská kapela Bare Escape, jejíž členové hrají v kapelách jako De Mood, sinks nebo Voodooyoudo, vydala album In A Flash. Svou první nahrávku pojmenovanou Easy pustila do světa i virtuální zpěvačka nivva. Tu navíc na začátku října čekalo první vystoupení na etablovaném festivalu Lunchmeat.

Záznam z premiérového vystoupení hudebnice nivva v pražském Veletržním paláci

Pokud si chcete poslechnout další ukázky od interpretů znějících v tomto ArtCafé, využijte playlistu Spotify. Odehrané skladby z pořadu doplňuje i další dvacítka hudebníků, včetně Lisy Hannigan, The Microphones nebo At The Drive In. Druhý díl odhalující další skryté klenoty roku 2020 uslyšíte na stanici Vltava začátkem ledna.

Pořad připravil: Ondřej Bambas
Spustit audio

Související