Hudební fórum Hradec Králové. Inspirováno Beethovenem. Poslechněte si záznam koncertu

10. listopad 2022

Listopad je v královéhradecké Filharmonii ve znamení Hudebního fóra Hradec Králové. Festival každoročně přináší díla soudobé světové orchestrální hudby a svým zaměřením je na naší hudební scéně unikátní. Díky trvalému partnerství s Českým rozhlasem si mohli tento svátek hudby vychutnat i posluchači stanice Vltava.

PROGRAM

  • Valentin Bibik: Koncert pro violu a komorní orchestr č. 1 (1984)
  • John Corigliano: Symfoni e č. 2 pro smyčcový orchestr (2000)

  • Účinkují PKF Prague Philharmonia a violista Milan Paĺa,
  • Řídí Marián Lejava
  • Slovem provází Wanda Dobrovská.
    V přestávce hovoříme s dramaturgem festivalu Markem Hrubeckým a sólistou Milanem Paĺou.

Festival se letos koná po osmnácté a mezi 3. a 24. listopadem nabízí celkem čtyři koncerty. Téměř všechny skladby jsou uváděny v české premiéře. Stejně jako autoři hudby minulých epoch i ti současní reflektují ve své tvorbě témata buď osobní, nebo ta, která rezonují ve společnosti.

Podobná reflexe současných témat se odráží také v dramaturgii festivalu. Ta je každoročně vystavěna především na titulech, které si již na mezinárodní scéně získaly příznivé ohlasy a uznání; jedna ze skladeb letošního ročníku – konkrétně Symfonie č. 2 pro smyčcový orchestr od Johna Corigliana – byla dokonce vyznamenána Pulitzerovou cenou. Spolu s Koncertem pro violu a komorní orchestr od Valentina Bibika, v němž máme možnost poznat blíže moderní ukrajinskou hudební kulturu, zazněla na druhém festivalovém koncertu 10. listopadu. Vltava ho uvedla v přímém přenosu a během jednoho měsíce po odvysílání si ho můžete znovu připomenout.

Spustit audio

Související