Hudba různých kultur, nezapomenutelné koncerty a vylepšené prostředí – to byly letošní roztančené Colours of Ostrava

22. červenec 2013

Všechny noviny se věnují festivalu Colours of Ostrava, který od čtvrtka navštívilo 33 tisíc lidí.

Hospodářské noviny píší, že festival je „Ostravskou OSN“. Program letošního ročníku podle Ivana Hartmana vykazoval obvyklou pestrost dosavadních ročníků a „nabitý program u vysokých pecí sám sobě konkuroval“. Až reportážním stylem vás noviny vtáhnou do atmosféry nejdůležitějších koncertů. Tak například irský písničkář Damien Rice v otrhané košili a s notně opotřebovanou akustickou kytarou suverénně ovládl obrovský dav, kterému osamoceně čelil. A Sigur Rós prý ťali na Colours do rzi – to už je titulek rozhovoru Daniela Konárda s baskytaristou této islandské skupiny.

Několik podobně mocných hudebních prožitků, jakým byl čtvrteční koncert Sigur Rós, nabídl podle Jaroslava Špuláka v Právu páteční a sobotní program. Mimochodem o Damianovi Riceovi napsal, že jeho koncert byl nezapomenutelný: „V jeho písničkách je mnoho lásky a hořkosti, nicméně dar napsat krásnou melodii a v přednesu být natolik přesvědčivý, až se divákům derou slzy do očí, udělal z jeho koncertu vrcholný zážitek.“

V Mladé frontě Dnes se věnují festivalu Ondřej Bezr a Honza Vedral:letošní ročník nenabídl velká jména, ale velkou hudbu různých kultur.

A Ondřej Stratilík v Lidových novinách píše, že „Kolorsy“ letos hlavně tančily: letošní ročník potvrdil, že tahle přehlídka u nás nemá konkurenci. Dozvíte se, že pořadatelé zase posunuli přehlídku o kus dál, že nekompromisní prostředí doplnil pohodlný jemný štěrk a trávníky a hudební program zase koncerty, o nichž se bude dlouho mluvit.

My se v Mozaice věnovali festivalu Colours of Ostrava minulý týden a ještě se k festivalu vrátíme.

autor: Petr Šrámek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.