Jaroslav Krček: Hudba musí mít vtip

28. leden 2023

Nápad a vtip nikdy nepostrádá lidová píseň, český a moravský folklor, který má Jaroslav Krček rád a kterému se celý život věnuje. Návštěvu u Jaroslava Krčka vysíláme 28.1.2023 8:00-12:00.

Jaroslav Krček je zakladatel a umělecký vedoucí souboru Musica Bohemica, ale oblast folklóru se prolíná i do jeho vlastní kompoziční činnosti.

Rodák z Jižních Čech absolvoval pedagogické oddělení Hudební školy Bohuslava Jeremiáše v Českých Budějovicích a Státní konzervatoř v Praze, kde byl ve skladbě žákem prof. Miloslava Kabeláče a u prof. Bohumíra Lišky studoval dirigování. Na profesionální dráhu vstoupil jako dirigent a hudební režisér, nejprve v Československém rozhlase v Plzni, později ve vydavatelství Supraphon. Jako skladatel  má na svém kontu např. šest symfonií, šest mší, řadu komorních skladeb, nástrojové koncerty, sbory nebo hudebně-dramatická díla atd.

Jako autor, interpret, dirigent i hudební režisér spolupracuje také s dalšími orchestry (Pražská komorní filharmonie, Komorní filharmonie Pardubice, Jihočeská filharmonie), komorními soubory, předními pražskými scénami a nahrávacími společnostmi.

Jaroslav Krček


Kdo ho zná, jenom žasne, co všechno stihne obsáhnout a udělat. Třeba vlastnoručně nové nástroje, které potřebuje pro svůj soubor. Přitom všem dokonce i pravidelně poslouchá hudbu – což mnoho profesionálních muzikantů ve svém volném čase nedělá, protože zkrátka po hudbě věnovaném dni nebo večeru potřebují klid. A tak nás doma v pražských Strašnicích přivítal s hromádkou svých milých CD na stole, přichystaných pro posluchače stanice Český rozhlas D-dur. Byly mezi nimi skladby starých mistrů (Locatelliho, Bacha, Vivaldiho, Stamice, Krumpholtze), Gustava Mahlera, Franze Schuberta, ale také Václava Trojana, Ervína Schulhoffa, Jana Málka, Jiřího Gemrota nebo Krčkova učitele Miloslava Kabeláče a na požádání i jeho skladby vlastní.

Návštěvu u Jaroslava Krčka vysíláme 28.1.2023 8:00-12:00.

Spustit audio

Více z pořadu