Hudba, kterou mám rád. Své oblíbené skladby představuje Karel Höger

20. srpen 2017

Na počátku 60. let minulého století se v cyklu Hudba, kterou mám rád, zpovídaly známé osobnosti našeho kulturního - a nejen kulturního - života ze svého vztahu k hudbě. Herci, básníci, spisovatelé atd. Jedním z nich byl i Karel Höger, rodák z Brna, který se v roce 1940 odstěhoval do Prahy, neboť přijal nabídku na angažmá v pražském Národním divadle, kde pak působil až do roku 1977.

Za druhé světové války byl zapojen do protinacistického odboje. V průběhu své umělecké dráhy ztvárnil mnoho vážných, tragických postav, také několik významných mužů z české národní historie: Mikoláše Alše ve stejnojmenném filmu, Bedřicha Smetanu ve filmu Z mého života nebo postavu českého krále Václava IV. Lucemburského z husitské trilogie; obdivuhodný byl v postavě Prokopa z filmu natočeného podle Čapkova románu Krakatit atd.

02447626.jpeg

Jedna z jeho posledních filmových rolí byla role ve známém komediálním muzikálu Zdeňka Podskalského Noc na Karlštejně, kde si zahrál další historickou postavu, arcibiskupa Arnošta z Pardubic.

Hudba, kterou mám rád. Své oblíbené skladby představuje Jan Werich

03185341.jpeg

Na počátku 60. let minulého století se v cyklu Hudba, kterou mám rád,  zpovídaly známé osobnosti našeho kulturního - a nejen kulturního - života ze svého vztahu k hudbě.  Jedním z nich byl i Jan Werich se svým svérázným způsobem vyjadřování. Repríza z roku 1960.

Hodně a často spolupracoval s rozhlasem - počet rozhlasových her, v nichž účinkoval, je velice rozsáhlý. Věnoval se i rozhlasové četbě a pohádkám pro děti. A ani v osobním projevu nezapře mistra slova a dikce - přestože je až překvapivě civilní. V pořadu hovoří také Anna Hostomská.

Repríza z roku 1962.

autor: Český rozhlas Vltava | zdroj: Anna Hostomská
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.