Hrozí britské hudební scéně izolace po brexitu? Je to možné. Zatím ale z ostrovů zní sebevědomá a angažovaná hudba

28. červen 2020

Britská scéna je tradičně živá a žánrově pestrá. Na aktuálních skladbách se bezezbytku podepisuje nejen dnešní bezčasí, ale také brexit, hnutí Black Lives Matter a vůbec celá neutěšená společenská situace na britských ostrovech.

Čtěte také

Zatímco v České republice už se koncerty po korona krizi pozvolna rozbíhají, v Británii ještě stále panují přísná opatření. Ovšem kromě omezení souvisejících s pandemií a napětí, které s sebou nese sociálně rozdělená společnost, mají britští umělci před sebou ještě datum 1. 1. 2021, kdy pro ně začnou v rámci brexitu platit v Evropské unii zcela jiné podmínky. Ovšem jaké ty podmínky budou, to dosud nikdo přesně neví. V takové situaci se jen těžko plánují turné. Hrozí britské hudební scéně izolace?

Brexit jako noční můra

Respektovaný novinář, autor několik knih a také hudebník John Robb k brexitu říká: „Pro hudebníky je to noční můra. Dlouhá desetiletí byla naše pozice tvůrčího lídra v rámci popkultury v Evropě i ve světě neohrožená, teď je to jinak. Mládež z celé Evropy hledala po desetiletí inspiraci ve Velké Británii, protože právě odsud přicházela vlna za vlnou plná skvělých dětí hrajících výjimečnou hudbu, kteří je ovlivňovali. A teď? Vidí jen Nigela Farage nebo Borise Johnsona a zemi, která je doslova nemocná nejen virem, ale sama o sobě. Vzhledem k naprostné neschopnosti našich mizerných politiků, kteří nemají ani ponětí co dělají, se jen tak napravit nedokáže. Chtějí jen moc a učinili z nás nemocnou zemi na pokraji rozkladu. Izolace bude katastrofou a mnozí z nás proti tomu budou tvrdě bojovat.“

V hudebním ArtCafé s Michalem Pařízkem uslyšíte skladby od žhavých současných jmen – zazní ukázka z nových alb od Nadine Shah nebo Idles, písně od dvojice Bob Vylan, rappera slowthaie nebo v Británii usazené japonské skupiny Bo Ningen. A v neposlední řadě také aktuální příspěvek veteránů, kteří pamatují punkovou revoluci na konci sedmdesátých let.

Podle skladeb, které v pořadu zazní, to na takový malér zatím nevypadá, minimálně Nadine Shah nebo už zmínění Bob Vylan letos natočili výjimečná alba. Kudy se bude britská scéna ubírat dál, budeme samozřejmě bedlivě sledovat.

Spustit audio

Související