Hrníčky na plotě i divoká krajina budily nadšení. Na pochod Českou Kanadou se vydal rekordní počet lidí

30. duben 2024 07:59

Více než tisícovka lidí obula pohorky a vyrazila na stezku Českou Kanadou. Letos se do pochodu Kanadský tulák zapojil rekordní počet účastníků. Pěkné počasí a divoká krajina Novobystřicka přilákaly turisty všech věkových kategorií.

„Oáza klidu, kde jsou hrníčky na plotě, zahrádky, srdíčka na domečkách, moc se mi tu líbí,“ pochvalovala si Lenka Morongová, která přijela z Českých Budějovic s Petrem Morongem a psem.

Čtyřnohé kamarády vzala i další skupina. „Jsme velká skupina, máme rádi pejsky, tak je to pro nás ideální. Dokonce máme víc psů než lidí,“ usmívala se jedna z účastnic.

Na výlet krajinou České Kanady se vydala také Petra Šterclová. „Já jsem tady prožila svoje skautské mládí a ráda se sem vracím. Počasí vyšlo, je to krásné a vzpomínky se vracejí,“ komentovala.

Na stezku z Kaprounu do Nové Bystřice vyšlo 1443 lidí. To je podle Kateřiny Svobodové z Destinačního managementu Česká Kanada nejvíc za celou historii akce Kanadský tulák.

Čtěte také

Zhruba v polovině trasy, na nádraží v Hůrkách, připravili pro turisty osvěžení dobrovolní hasiči z nedaleké Číměře. Na rekordní počet účastníků byli připraveni. „Měli jsme sraz už v sedm ráno a od půl deváté jsme tady.“ „Brambory jsme škrábali celou noc a bude výborný bramborák,“ popisovali.

Do cíle v Nové Bystřici dorazilo mimo jiné šest tulaček z Moravy. „Krásné to bylo, prostředí úžasné, chodci byli výborní, drželi jsme pořád směr. Už se chystáme na další pochod,“ řekla jedna z nich.

Další etapa začíná v Nové Bystřici. „Stezka Českou Kanadou měří 120 kilometrů a vede z Jindřichova Hradce do Dačic, ale protože to se nedá ujít za den, tak to rozdělujeme na osm etap. Za sebou už máme tři,“ vysvětlila Kateřina Svobodová. Další společný výlet plánují organizátoři na letošní podzim.

Spustit audio

Související