Hrdinky Pusinek na dálnici k dospělosti

9. květen 2007

Na první pohled nasládle znějící titul má na startu nečekanou (ne)výhodu - totiž právě ten titul. Leckdo možná očekává za názvem Pusinky holčičí obdobu Rafťáků, Snowboarďáků nebo - nedejbože - Panice nanic. Ale kdeže, tenhle film není ani povedená, ani nepovedená taškařice, spíš tragikomedie s nahořklou příchutí. Což v nedávné houšti teenagerských veseloher působí jako příjemné překvapení. UVNITŘ TRAILER!

Film se teenage komediím přibližuje pouze věkem protagonistů a snad ještě výchozí situací: tři maturantky si chtějí užít posledních prázdnin a naplánují velkolepý výlet do Nizozemska, možná tak trochu pracovní, ale hlavně s cílem "užijem si, zapaříme". Nad nečekanou svobodou se jim zpočátku trochu zatočí hlava (i když je po cestě "hlídá" čtrnáctiletý bratr jedné z nich). Rozhodnou se nevyhýbat žádné inspirativní zkušenosti, dopřávají si svůdnou nekonečnost krajiny a dálek silnic, pití i kouření trávy, diskotéky, milostné zážitky z náhodných setkání, adrenalin drobných krádeží v samoobsluze.

Do Nizozemska nedojedou, zato každý korálek jejich cestovatelských zážitků se navléká do šňůry poznání sebe sama. Tento moment je na filmu nejcennější a nejpůsobivější: nevrství příhody mladých hrdinek jako sled zábavných historek občas k popukání, jindy s příměsí trapna, ale v podstatě je to jeden souvislý, chvílemi až bolestně otevřený příběh. Aniž by to samy očekávaly, jsou jeho hrdinky na konci poněkud jiné než na začátku. Dozvědí se mnohé o sobě, zkouškou projde také jejich dosud bezstarostné kamarádství. Putování je pro ně nakonec nesnadným, bolestivým procesem, nečekaným "dopravním prostředkem" i symbolem cesty k dospělosti.

Pusinky

Drsná podoba road movie odehrávající se v industriální krajině a syrových interiérech putyk, téměř chlapský slovník hrdinek i pointy jejich zážitků - to vše odpovídá době, ať se nad ní pohoršujeme víc nebo míň. V souladu s ní jsou i podoby protagonistek; mimo jiné také tím, že mají k ideálnímu dívčímu půvabu dost daleko - jedna je na to příliš boubelatá, druhá má co dělat s řešením svého nezájmu o kluky, třetí si pořád napravuje z domova pošramocené sebevědomí dokazováním vlastní neodolatelnosti.

Pusinky

Mladým autorkám, scenáristce Petře Ušelové a režisérce Karin Babinské, se rozhodně vyplatilo, že o svůj projekt léta bojovaly, ustály nedůvěru za své "začátečnickosti" i změnu producenta. (Mimochodem, ten nový, Cineart TV Prague, pod jehož značkou jdou Pusinky do kin, produkoval i jiné nevšední a pozoruhodné snímky, například Indiána a sestřičku.) Všechno to trvalo dokonce tak dlouho, že někteří herci museli být vyměněni, protože mezitím vyrostli ze svých rolí. Nynější herecké obsazení, především role maturantek v podání Sandry Novákové, Marie Doležalové a Petry Nesvačilové, ovšem výrazně prospělo k příznivému dojmu z filmu. Ten příliš nenarušují ani nedotaženosti a nedostatky, u prvotiny patrně pochopitelné: nevyváženost, projevující se zejména v rozdílném rytmu první a druhé poloviny filmu, některé zbytečně tvrdě vyznívající scény i dialogy, nevýrazná podoba mužských postav. Přes tohle všechno budí Pusinky spíš sympatie.

Pusinky

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer)

Pusinky, komedie/ drama, Česko, 2007

Režie: Karin Babinská, scénář: Petra Ušelová, producent: Viktor Schwarcz, kamera: Martin Douba, střih: Marek Opatrný, hudba: Jan P. Muchow

Hrají: Sandra Nováková, Marie Doležalová, Petra Nesvačilová, Erik Kalivoda, Lenka Vlasáková, Oldřich Hajlich, Mario Kubaš, Petr Forman, Jiří Macháček, Matěj Ruppert

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio