Hravý rukopis, který si zamilovali kritici i laici. Dílo ilustrátora a designéra Saula Steinberga vystavuje milánské muzeum designu Triennale

11. leden 2022

Kreslil na papír, na své tělo nebo na ikonický nábytek. Saul Steinberg je jednou z nejdůležitějších postav moderní ilustrace. 

Narodil se v roce 1914 v Rumunsku, studoval architekturu v Miláně a těsně před druhou světovou válkou uprchl přes Dominikánskou republiku do Spojených států amerických. Tam ho čekala velká kariéra. Ještě před tím však během druhé světové války pracoval pro americké námořnictvo. V době poválečného míru se mohl konečně naplno věnovat své specializaci. Pobýval v New Yorku, kde kreslil pro prestižní média, včetně magazínů The New Yorker, Vogue, Fortune, Harper‘s Bazaar nebo Mademoiselle. 

Ukázka z díla ilustrátora Saula Steinberga, obálka časopisu The New Yorker, 1963

Kromě komerčních zakázek se zabýval také volnou tvorbou, kreslil všude a na vše a vydobyl si prestižní místo mezi předními americkými výtvarníky své doby. Ve svých na první pohled obyčejných černobílých ilustracích bravurně zachycoval dobu, v níž žil. Díky jednoduchým tahům si vytvořil nezaměnitelný styl, prostřednictvím kterého obdivoval krásy moderního světa. Jeho dílo je prodchnuté niterním okouzlením všeho, co viděl kolem sebe. Zároveň si plně uvědomoval problémy, jimž společnost čelí. Ty neváhal vtipně komentovat. Kromě ilustrace se věnoval také textilu, grafickému designu, reklamě a velkým nástěnným malbám. Až do své smrti v roce 1999 se intenzívně věnoval práci. Později vznikla stejnojmenná nadace, která se stará o kultivaci a mapování jeho tvorby. Je otevřená akademikům i široké veřejnosti.

Design museum Triennale v Miláně vzdává poctu části Steinbergova díla zaměřené na jeho vztah k městu Milán, kde studoval architekturu. Zvěčnil ho v mnoha svých ilustracích. Kurátoři výstavy Italo Lupi, Marco Belpoliti a Francesca Pellicciari shromáždili desítky děl, ve kterých Steinberg se svým charakteristickým nadhledem oslavuje italskou metropoli, její architekturu, historii a obyvatele.     

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související