Hrát pro 50 diváků nepřipadá v úvahu, říká šéf Divadla Kalich. Se státem chce jednat o podpoře

17. duben 2020

Víc než miliarda pro kulturu kvůli koronavirové krizi – tolik zatím slíbila vláda. Jak chce peníze rozdělit a jak se to líbí umělcům?

Čtěte také

Z balíčku dostane nezávislé umění 440 milionů, na podporu regionální kultury půjde 300 milionů korun a stejnou sumu získají i příspěvkové organizace, jako jsou třeba Národní divadlo, Národní muzeum nebo Národní památkový ústav. Dalších 30 milionů půjde na zpřístupňování kultury digitálními médii.

Podmínkou získání peněz pro nezávislé umění je, aby žadatel aspoň jednou za poslední 3 roky získal od ministerstva grant. Část soukromých pražských divadel kvůli tomu vyzvala ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) k rezignaci.

Podpora jen pro oblíbence?

Výzvu sepsal producent a majitel pražského Divadla Broadway Oldřich Lichtenberg. „Pan ministr rozházel miliardu na už tak nabobtnalé příspěvkové organizace a na své protekční oblíbence, kteří pravidelně kasírují divadelní dotace. A na soukromý sektor nepřišlo ani deset haléřů,“ kritizuje. 

Čtěte také

„Z mé strany nejde o nepřejícnost, ani si nevybírám své miláčky. Dnes je těžké dát dohromady dostatek prostředků,“ reagoval Zaorálek a dodal, že je ochotný se zástupci organizací, které nedostaly peníze, o možné podpoře dál jednat.

S ministerstvem financí pak chce mluvit o dalších úlevách pro kulturní instituce, jako je například snížená sazba na vstupenky, zrušení místních poplatků nebo odložení povinnosti elektronicky evidovat tržby až na příští rok.

Řada umělců pracuje jako OSVČ. Pokud ale zároveň mají byť jen minimální zaměstnanecký úvazek, ztrácejí tím nárok na státní podporu ve výši 25 tisíc korun. Podle Zaorálka už ale ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje úpravu.

Kdy se kultura vrátí do normálu?
Podle vládního plánu by se 25. května mohla otevřít muzea a galerie. Od 8. června pak i divadla a památky za přísnějších hygienických podmínek nebo kulturní akce s účastí do 50 osob. Většina divadel ale hraje pro víc než 50 diváků. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch z hnutí ANO uvedl, že v létě se nejspíš nebudou konat velké akce s tisícovou účastí.

Pro 50 lidí nehrajeme

Příspěvkové organizace ministerstva kultury mají výpadky v průměru skoro 42 milionů korun týdně. Národní divadlo v Praze jen za březen přišlo o 20 milionů korun za vstupenky na zrušená představení.

Čtěte také

„Řešíme, kdy zahájíme prodej na podzim, protože prodáváme vstupenky s půlročním předstihem,“ přibližuje ředitel Národního divadla Jan Burian.

Od 8. června by se mohla konat představení s účastí do 50 osob, v případě Národního divadla ale podle jeho ředitele nic neřeší, protože limit by naplnili jen herci a technický personál.

„Nepřipadá v úvahu, abychom hráli pro 50 diváků. A myslím, že i pro všechna další soukromá divadla,“ přitakává majitel a ředitel Divadla Kalich Michal Kocourek. Díky tomu, že věrní návštěvníci divadlu nechávají peníze ze vstupného, může svým zaměstnancům poskytovat podporu, případně i menší půjčky.

Nesnáze jsme si nezapříčinili sami a jsme si vědomi toho, že tato situace není lehká pro nikoho. Ale potřebujeme informace a světlo v tunelu, abychom se podle toho mohli zařídit.
Michal Kocourek

S ministrem kultury by chtěl jednat o další podpoře, například odpuštění či snížení sazby DPH nebo o příspěvku na prodanou vstupenku ve výši okolo 50–100 korun, a to v závislosti na velikosti divadla.

Pražský magistrát a portál GoOut už společně zorganizovali pomoc zvláště pro soukromé instituce, které mají většinu příjmu ze vstupného. Až do 1. května je možné si koupit tzv. vstupenku na NIC, tedy na neexistující představení. Vybralo se tak 1,3 milionu korun.

Spustit audio

Související