Hrající revolver a Strašidlo. Básnivé povídky Jakuba Demla

4. duben 2021

Dvě povídky českého kněze, básníka a spisovatele Jakuba Demla poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Hrající revolver
Účinkuje: Jiří Adamíra
Připravila: Dagmar Oravová
Režie: Jan Tůma
Natočeno v roce 1992.

Strašidlo
Účinkuje: Jiří Samek
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2009.

Básnická próza Hrající revolver ze sbírky Tanec smrti (1914) je snem plným vzpomínek na dny, kdy Jakub Deml dospíval, stal se knězem a setkal se se starým přítelem, ale také personifikovanou Smrtí. Smrt zde ovšem není něco děsivého, ale naopak je šťastná, dětská, pokojná. Vypravěč oslavuje smrt pro její moudrost či mnohost podob, v nichž se na světě objevuje. Nakonec se také cesta rodným krajem pro něj stává jeho cestou poslední.

V tajuplné povídce Strašidlo ze sbírky Česno (1924) se také podíváme zpět v čase, do dob Demlova mládí, kdy byl ještě zdravý a plný energie. Jedné noci se v jeho příbytku začaly dít zvláštní věci, ozývat neobvyklé zvuky. Zprvu tomu mladý Jakub nepřikládal většího smyslu, postupně ale nezvyklé události opanovaly jeho hlavu víc a víc...

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.