Hradišťan v Číně

19. listopad 2005

Na přelomu září a října, přesněji řečeno 25. září až 11. října, se konalo turné slavného moravského souboru Hradišťan v Číně. Turné uspořádala agentura Foibos v rámci programu prezentace České republiky v zahraničí "Hallo Prague, Hallo Bohemia". Vedoucí Hradišťanu Jiří Pavlica prý do poslední chvíle nevěřil, že se turné uskuteční. Možná i kvůli velkoleposti plánu, což již k agentuře Foibos patří, ovšem většinou se zdárným naplněním.

Turné by se mohlo s trochou nadsázky opravdu nazvat velkolepým. Během deseti vystoupení v osmi městech zhlédlo Hradišťan více než 25 000 diváků, a ačkoli byl pokaždé divácký ohlas malinko odlišný, všude se Hradišťan shledal s příznivou odezvou. Bylo to patrně i proto, že zkušený Jiří Pavlica namíchal program tak, aby oslovil každého a zaznělo od každého trochu. A tak čínští diváci mohli slyšet jak lidovou píseň, tak její ozvěny v autorské tvorbě Jiřího Pavlici i slavné zhudebnění Skácelových veršů z celovečerního pořadu O Slunovratu.

Vystoupení Hradišťanu v Číně

Kromě hudby má ideální věno mezinárodní srozumitelnosti i tanec. Choreografka Laďka Košíková zde se svojí taneční složkou Hradišťanu předvedla v podstatě totéž, co Jiří Pavlica v hudbě - mezinárodně srozumitelný průřez tvorbou Hradišťanu posledních let, od umně zchoreografovaných lidových tanců, po tance stylizované a vyňaté z celovečerních pásem.

Návratem z Číny a tiskovou konferencí však toto turné tak úplně nekončí. Se souborem jela do Číny i Eva Kantůrková a fotograf Karol Benický, a ti společnými silami završí turné v knižní publikaci, která by měla být na knižních pultech do Vánoc tohoto roku.

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio