Hrad znovu vystavuje korunovační klenoty

4. červenec 2003

Na Pražském hradě jsou od 3. července po pěti letech znovu vystaveny české korunovační klenoty. Naposledy tomu tak bylo v roce 1998 u příležitosti osmdesátého výročí vzniku samostatné Československé republiky. Klenoty, které se podle nařízení Karla IV. vystavují pouze na území Pražského hradu a jen při zvláštních příležitostech, jsou letos vystaveny u příležitosti desátého výročí vzniku České republiky, pětaosmdesátého výročí vzniku ČSR a také na počest volby nového prezidenta.

Soubor korunovačních klenotů tvoří svatováclavská koruna, kterou byl Karel IV. korunován v roce 1347 na českého krále, královské žezlo, jablko, korunovační roucho českých králů ze 17. století, zlatý ostatkový kříž a obřadní svatováclavský meč ze 14. století. Klenoty jsou za normálních okolností uloženy v Korunní komoře ve svatovítské katedrále. Klíče od sedmi zámků, kterými je komora opatřena, má sedm významných osobností: prezident, předseda vlády, poslanecké sněmovny a senátu, pražský primátor, probošt metropolitní kapituly a pražský arcibiskup.

Korunovační klenoty

Klenoty jsou vystaveny ve Starém královském paláci. Celý soubor je umístěn v klimatizovaných vitrínách. Hlavní vitrínu navrhl v roce 1929 architekt Josef Gočár. Výstavu klenotů doprovází i promítání filmů a prezentace interaktivního CD o korunovačních klenotech.

Vzhledem k nevyčíslitelné historické hodnotě korunovačních klenotů doprovázejí výstavu silná bezpečnostní opatření za účasti policie i hradní stráže. O zhlédnutí klenotů je mezi veřejností velký zájem. V roce 1998 si je přišlo prohlédnout třicet tisíc lidí. Letos budou klenoty vystaveny deset dní, což při denní výstavní kapacitě asi čtyř tisíc lidí dává šanci spatřit klenoty celkem asi čtyřem desítkám tisíc zájemců.

Přístupová cesta ke Starému královskému paláci vede pro návštěvníky výstavy netradičně Jižní zahradou k Býčímu schodišti a potom nahoru na třetí nádvoří. Organizátoři předpokládají, že pokud dosáhne fronta až k bráně Jižní zahrady, bránu uzavřou. V ten den již nebude mít smysl dále čekat na vpuštění na výstavu. Návštěvníci výstavy musí počítat s tím, že jim návštěva Starého královského paláce, vzhledem k frontě a bezpečnostním opatřením, zabere několik hodin. Korunovační klenoty budou vystaveny do 13. července. Vstup na výstavu je volný.

autor: vob
Spustit audio