Hrabal, Vodseďálek, Krejcarová, Boudník…Předchůdci českého undergroundu ve vltavské Povídce

11. červenec 2021

V průběhu 50. let minulého století už komunistický srp s kladivem v Československu pracovaly na plné obrátky a strana se kvapem zbavovala všech nepohodlných odpůrců režimu. Přesto se i v této době v „podzemí“ utvářely skupinky přátel, literátů i výtvarníků, aby této nepříznivé době navzdory svobodně tvořili. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Ivo Vodseďálek: Urbondy
Připravil: Dominik Mačas
Účinkuje: Jaroslav Achab Haidler
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno v roce 2021.
 
Jana Krejcarová Černá: Jak jsem jednou byla krásná
Připravil: Dominik Mačas
Účinkuje: Milena Jelínková
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno v roce 2021.
 
Bohumil Hrabal: Únorová povídka
Připravil a režie: Tomáš Jirman
 
Bohumil Hrabal: Automat svět
Připravil: Jiří Vondráček
Účinkuje: Jan Hartl
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno v roce 2013.
 
Vladimír Boudník: Ulice
Připravila: Eva Čapková
Účinkuje: Jan Holík
Režie: Natálie Deáková


Vznikaly dokonce drobné edice vyráběné „na koleně“ a šířené v několika exemplářích v úzkém kroužku spřátelených čtenářů.Jednou z prvních byla edice Půlnoc, do jejíhož autorského okruhu patřili Egon Bondy, Ivo Vodseďálek, Jana Krejcarová nebo Pavel Svoboda. Přes Bondyho byl pak tento okruh propojený s další skupinou kolem grafika Vladimíra Boudníka a tehdy začínajícího spisovatele Bohumila Hrabala.

Ve vltavské Povídce si tuto generaci předchůdců undergroundu 70. a 80. let, v mnohém vnitřně spojenou s americkou Beat generation, připomeneme vzpomínkovým textem Ivo Vodseďálka Urbondy, povídkami Jany Krejcarové, Bohumila Hrabala a reportáží Vladimíra Boudníka dokumentující jednu z jeho pouličních akcí, na které společně s Bohumilem Hrabalem náhodným kolemjdoucím demonstrovali nový umělecký směr, explosionalismus.

Čtěte také

O několik let později nás pak přenesou vzpomínkové prózy grafika Oldřicha Hamery. Jeho autobiografické povídky vyšly v letošním roce v malém bibliofilském nákladu, širší veřejnosti prakticky nedostupném. Autor, poslední explosionalista, vzpomíná na své osudové setkání s Vladimírem Boudníkem, jeho spolužáky ze Státní grafické školy (například Zdeňkem Boušem) a dalšími přáteli, zejména spisovatelem Bohumilem Hrabalem.

Oldřich Hamera se stal Boudníkovým žákem a až do současnosti se věnuje převážně grafické tvorbě. Má ale také velký dar vyprávět. Pro Bohumila Hrabala bylo jeho hospodské „pábení“ velkým inspiračním zdrojem a často ho sám povzbuzoval: „Pište, vole, proč tohle nenapíšete?“ A tak nakonec několik příběhů přeci jen napsal. Na úvod Léta v undergroundu si je teď ve vltavské řadě Povídka můžete poslechnout i vy.

Spustit audio

Související