Hra na uši byla oceněna tvůrčím stipendiem Karl Sczuka Preis 2019

22. červenec 2019

Ve čtvrtek 11. července v německém Baden-Badenu rozhodla nezávislá porota v čele s bývalou německou ministryní kultury Christinou Weiss o vítězích letošního ročníku mezinárodně uznávané soutěže Karl Sczuka Preis. Významné ocenění získala textově-zvuková kompozice Hra na uši z Českého rozhlasu, kterou v loňském roce natočili Jiří Adámek a Ladislav Železný.

Karl Scuka Preis je považována za nejprestižnější ocenění v oblasti rozhlasové tvorby využívající prvky radioartu, rozhlasového dramatu a různých zvukových a hudebních struktur v akusmatické kompozici. Cenu od roku 1955 pravidelně uděluje odborná porota na půdě německého rozhlasu SWR. Mezi laureáty jsou autoři a autorky zvučných jmen, jako například Mauricio Kagel, Luc Ferrari, Gerhard Rühm, John Cage, Heiner Goebbels, Heiner Müller, Friederike Mayröcker, Pierre Henry, Ferdinand Kriwet, Christina Kubisch nebo německý autor s českým jménem Jan Jelinek.

Dosud se v žádném ročníku soutěže české produkci nepodařilo postoupit do finále a získat ocenění. Letos se v konkurenci 74 příspěvků z celkem 17 zemí prosadila textově-zvuková kompozice Hra na uši, kterou pro Český rozhlas napsal a režíroval Jiří Adámek, autorem zvukové a hudební realizace je Ladislav Železný. Inspiraci našli v díle brněnského konceptualisty, básníka, kurátora a teoretika umění Jiřího Valocha. Hra na uši byla poprvé odvysílaná 25. září 2018 na stanici Vltava v dramaturgii Renaty Venclové.

Stipendium Karl Sczuka Preis není prvním oceněním, které Hra na uši získala, v dubnu obsadila 1. místo v kategorii Drama na Prix Bohemia Radio 2019.

Spustit audio