Hovořit budu o tvých svědectvích. Schola Gregoriana Pragensis zpívá k poctě svaté Ludmily

15. září 2021

Na festivalu Třeboňská nokturna 2021, v kostele svatých Petra a Pavla v jihočeské Soběslavi, zazněl koncertní program, který připomíná svatou Ludmilu.

Dramaturgii koncertu sesatvil umělecký vedoucí Scholy Gregorian Pragensis David Eben. Je složený z mešní liturgie k svátku svaté Ludmily, ale také z hodinkového oficia a samozřejmě neschází středověká hudba věnovaná svatému Václavovi.

Čtěte také

„Svatá Ludmila je bezpochyby unikátní postavou českých dějin,“ říká k programu David Eben a pokračuje: „Její kult se však prosazoval jen pozvolna, neboť byl zprvu zastíněn heroickou postavou jejího vnuka Václava. Hlavním centrem úcty ke kněžně Ludmile byl od počátku klášter sv. Jiří na Pražském hradě, místo jejího posledního odpočinku. Zdejší benediktinky o odkaz Ludmily bedlivě pečovaly a uvedly do života i první zpěvy určené k její poctě. Od poloviny 12. století pak úcta ke sv. Ludmile sílí a ve století čtrnáctém již Ludmila vstupuje natrvalo mezi hlavní patrony země české. Od této chvíle promlouvá její hlas českou historií až do dnešní doby, kdy si připomínáme 1100 let od její mučednické smrti.“

Spustit audio