Houslista Viktor Mazáček a tympánista Václav Mazáček

27. srpen 2014

O čerstvé zážitky ze srpnového festivalu klasické hudby v Burgundsku se do studia přišel podělit Viktor Mazáček, houslista České filharmonie. Zároveň přivedl i svého tatínka Václava Mazáčka, profesora Pražské konzervatoře a emeritního sólotympánistu České filharmonie.

Festival začal fungovat před dvanácti lety a původní myšlenkou bylo pozvednout na kulturní úrovni kraj, který příliš v této oblasti neprosperuje, zároveň ale tuto aktivitu postrádá. Začátky nebyly příliš odvážné a myšlenka zapojit především hudebníky a učitele z kraje byla více ušlechtilá, než výnosná.

Nicméně se podařilo získat nějaké granty a finanční zajištění od místních mecenášů, aristokratů a politiků. Také řada dobrovolníků se každoročně podílí na úspěšném chodu festivalu.

Hudební slavnosti mají svůj hlavní stan od počátku v malém městečku Champignelles, asi 150 km pod Paříží. Každoročně se nastudovává nová opera. V minulých ročnících to byla např. Offenbachova Krásná Helena, Mozartova Kouzelná flétna, Gluckova Orfeo a Euridice.

Ostatní koncerty se pořádají v městech v okruhu 50 km - Bléneau, Saint-Sauveur, Tannere, Toucy, Briare, Treigny, Saint-Fargeau, St.Ozouer, Mézilles, v naprosté většině v kostelích neuvěřitelného stáří, až z 12. století.

Na vrcholu pomyslné pyramidy stojí od začátku skladatel, dirigent a sbormistr Rémi Gousseau, který přivedl do festivalu dětský smíšený sbor Maitrises de Saint Louis de Gonzague při pařížském církevním gymnáziu. Programy stěžejních koncertů se vytvářejí již s ročním předstihem s ohledem k nastudování dětmi. Pro děti je festival výbornou příležitostí třítýdenního "tábora" s hudebním vyžitím. Pro každý ročník napíše sbormistr novou skladbu, která je premiérována na některém koncertě.

Dalšími oporami festivalu jsou sólisté, kteří jsou s Puisaye nějak spojeni. Jde vesměs o profesory Pařížské konzervatoře. Díky grantu Evropské unie se v hledáčku organizátorů ocitl amatérský smyčcový Komorní orchestr Dvořákova kraje z Kralup nad Vltavou, který 35 let řídí Václav Mazáček.

Po tři roky pak připravoval pro festival vždy čtveřici programů. Od roku 2006 syn Václava Viktor Mazáček vozí na festival české profesionální hudebníky, pod názvem Camerata Bohemiana, což je skupina asi šestnácti hráčů na smyčcové nástroje z České filharmonie, FOK, členů nejrůznějších komorních ansámblů, včetně specialistů na baroko, které je na festivalu hojně prezentováno.

Letos nastudovali: A. Vivaldi - Gloria, Stabat Mater,J. S. Bach - Vánoční oratorium (tři kantáty), A. Gretschaninov - Missa Festiva, R. Schumann - Klavírní koncert, F. Poulenc - koncert pro varhany, W. A. Mozart - Symfonie KV40, A. Dvořák (Nokturno), J. Suk (Serenáda pro smyčce, Meditace na chorál Svatý Václave) a další.

Spustit audio