Housenky versus zahradníci. Zahradníci v Chrasti zatím proti zavíječi vítězí

24. červenec 2018 10:21

V Chrasti na Chrudimsku zatím mají v tomhle souboji navrch muži s hráběmi a postřikovači. Na jaře buxusy v zámeckém parku napadli paraziti a hrozilo, že památka o typické ornamenty poskládané z keřů přijde.

Zahradníkům se podařilo první nápor housenek odrazit a kácení odvrátit. Podle správce Michala Voráče bylo nutné udělat několik opatření - provést postřiky, keře pročesat, sebrat popadané a poškozené listy, buxusy profouknout a posbírat housenky. Řady keřů v zámeckém parku stojí a zatím to vypadá, že jsou z nejhoršího venku.

Ne všude ale byli zahradníci tak úspěšní. Letos dělá velké problémy parazit zavíječ zimostrázový, který napadá keře ve velkém, a housenky požírají listy.

Nemusíme hledat daleko od Chrasti - v sousední Chrudimi takhle zmizely velké zelené plochy, ze kterých zbyly jen pařezy. Napadené keře nebylo možné zachránit, vysvětlila Kateřina Jánská, která o chrudimskou zeleň pečuje.

Z Chrudimi mizí věčně zelené keře. Housenky ve velkém likvidují buxusy

Zavíječ zimostrázový v keři

Problémy mají třeba i zahradníci v Chrudimi, kteří už většinu keřů ve městě nechali odstranit.

„Kdybychom měli v celé Chrudimi jeden jediný keř, tak to asi zvládneme, ale vzhledem k tomu, že jsou tady plochy buxusu, tak nejsme schopni to ošetřit chemicky ani vysbírat.“

V Chrasti zatím vyhráno nemají. Druhá generace housenek se sice neobjevila, ale když má parazit ideální podmínky, může se vylíhnout i třetí.

Navíc v Chrasti nebyly housenky jediný problém, keře zároveň napadla dřevokazná houba, která se likviduje jen velmi obtížně. Správci proto stav zeleně pořád sledují a pravidelně posílají na testy vzorky, aby zjistili, jestli se situace nezhoršuje.

Spustit audio