Hotel Avion se po rekonstrukci probouzí k životu

Pod dohledem památkářů se hotelu vrací původní podoba podle návrhu architekta Bohuslava Fuchse z dvacátých let minulého století. Jako jeden z nejužších hotelů v Evropě je Avion specifický velmi úzkou parcelou o šířce osm metrů a tomu odpovídá i unikátní řešení prostoru.

V roce 2016 byla zahájena rekonstrukce objektu, jehož návrh zpracovala architektka Eva Jiřičná.

„Už je to stavebně skoro hotové, teď už budeme dělat interiéry,“ říká Stanislav Berousek, majitel hotelu Avion. V hotelu bude recepce, restaurace, kavárna a také stálá expozice o Fuchsovi, prozrazuje své plány Berousek.

Slavnostní otevření hotelu by se mohlo uskutečnit ještě letos, ale jisté to není. „Já bych byl šťastný, kdyby to bylo do konce roku, ale těch termínů už jsem měl tolik,“ říká Berousek a s úsměvem dodává: „Minulý rok jsme říkali do Vánoc a ono to bude tento rok do Vánoc.“

FOTO: Hotel Avion těsně před rekonstrukcí. Byli jsme uvnitř, podívejte se

Funkcionalistický hotel Avion v centru Brna čeká rekonstrukce

Léta uzavřený funkcionalistický hotel Avion v centru Brna čeká velká rekonstrukce. Do útrob nejužšího hotelu v Evropě se podíval reportér Tomáš Jelen.

Podle stavbyvedoucího Petra Strouhala je Avion právem zařazen mezi národní kulturní památky. „Ten dům byl úžasně barevný. Nebyla to jen bílá a šedá, ale opravdu sytá žlutá, červené podlahy, modrá okna. Po založení republiky byli lidé plní národní hrdosti, a tak všechno ladili do barev trikolory.“

Bohuslav Fuchs myslel na prosvětlení prostoru, který je tu opravdu hluboký. „Uvnitř je krásné prosvětlení celého prostoru luxfery, které byly celé ty roky zakryté, zabetonované,“ dodává Petr Strouhal.

Zajímavostí je i Fuchsův návrh oválného okna, který ale nebyl kupodivu nikdy realizován. Až teď podle původních projektů jej majitel nechal uskutečnit. Výhledy jsou z vršku budovy unikátní, hotel Avion je totiž nejvyšší budovou v centru města. Je odtud vidět například i funkcionalistická vila Tugendhat.

Rudolf Vilček, který je manažerem rekonstrukce hotelu považuje za nejhezčí část hotelu právě onen otevřený prostor, katedrální efekt, který je přes všechna tři podlaží.

„Na třetím nadzemním podlaží na mezonetu byla kulečníková herna a traduje se, že Fuchs, Kostelecký a další tam hráli ve dvacátých třicátých letech karban, který byl samozřejmě zakázaný. Na ochozu vždycky stál pikolík a přes ta tři a půl patra je vidět přesně až ke vchodu do Avionu, takže zavčas zahlásil, když šel okolo policista. V klidu tak mohli přes karty přehodit ubrus a věnovat se rádoby intelektuálním činnostem,“ přidává dobovou historku Vilček.

Spustit audio

Související