„Soudobá hudba je výzva, na ni zatím nejsou ustáleny interpretační názory,“ říká klavírista Stanislav Gallin

9. květen 2017

„Rádi ale hrajeme hudbu romantickou a nemůžeme vynechat klasická díla Beethovena nebo Mozarta,“ dodává zakládající člen Orbis tria.

Tento velmi oduševnělý 36letý interpret pochází z Ruska, kde žil až do roku 2000. Vystudoval hudební gymnázium v Petrohradě u profesora Vladimira Mischouka, jak dodává: „U nás bohužel méně známého, ale vynikajícího klavíristy."

V roce 2001 vstoupil do třídy profesora Petera Toperczera na Akademii múzických umění v Praze, kterou v dubnu 2007 absolvoval Čajkovského klavírním koncertem ve Dvořákově síni Rudolfina. V roce 2004 absolvoval studijní pobyt na Mozarteu v Salcburku u profesora Petera Langa. Zúčastnil se mnoha národních a mezinárodních soutěží – například v německém Nersingenu mu byla udělena 1. cena, na Prague Junior Note získal také 1. cenu.

Zúčastnil se četných mistrovských kurzů, studoval například u Lazara Bermana, Eugena Idjice, Avo Kouyoumjiana, Pierra Jasmina a jiných. Jako sólista se představil s orchestrem Petrohradské Filharmonie, Petrohradským Rozhlasovým Orchestrem, Moravskou filharmonii Olomouc, Bruno Walter Festival Orchestr atd. Spolupracoval s dirigenty Jackem Martinem Handlerem, Jakubem Hrůšou, Alexejem Anikhanovem a s Peterem Vrábelem.

Klavírista Stanislav Gallin

Je vyhledávaným komorním hráčem, vystoupil na koncertech nejen v České republice a v Rusku, ale i v dalších evropských zemích, v USA a v Africe. V roce 2012 ukončil doktorandské studium na VŠMU v Bratislavě ve třídě Eleny Händler.

„Řekl bych, že mě baví právě ta všestrannost," odpovídá na otázku, jaký je v současnosti jeho hudební záměr a kam směřuje. „Vždy mě ale okouzlovala dokonalost lidského hlasu, i klavír bych nejvíc přirovnal k lidské řeči," dodává. „Rád bych v budoucnu víc spolupracoval s pěvci."

Stanislav Gallin je zakládajícím členem Orbis Tria, které se během roku 2009 zařadilo mezi nejúspěšnější evropské soubory své generace, když se stalo laureátem čtyř mezinárodních soutěží, včetně jedné z těch nejprestižnějších - International Chamber Music Competition v německém Hamburku. „Měl jsem velké štěstí, lidsky i hudebně," vzpomíná. Orbis Trio totiž v příštím roce (2018) oslaví už 10 let své existence a přitom jako jedno z mála komorních těles hraje od počátku stále ve stejném složení: spolu se Stanislavem Gallinem v něm působí houslistka Petra Brabcová a violoncellista Petr Malíšek.

Je vyhledávaným sólistou i komorním hráčem a od roku 2009 sám vyučuje na AMU v Praze na katedře klavírní spolupráce. Letos v létě pořádá 1. ročník festivalu Hudební léto v Podkrkonoší: „Bude to výzva, ale aspoň si to vyzkoušíme. Je to nádherný region a pro koncerty jsme vybrali krásná místa, i když v některých není klavír," usmívá se. Vzápětí dodává řadu jmen hudebních osobností, které přislíbily účast. Tak držme palce, ať se tento nový hudební počin kvalitně zakoření.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.