Lukáš Sommer, kytarista

29. červen 2017

"S kytarou jsem spojený pupeční šňůrou," říká s úsměvem Lukáš Sommer, přední osobnost mladé skladatelské generace.

Jeho tvůrčí záběr zahrnuje jak hudbu klasickou, tak častou aranžérskou činnost a v neposlední řadě je autorem unikátního kytarového recitálu. V roce 2011 napsal na objednávku festivalu Pražské Jaro flétnový koncert Dopis otci, stal se tak nejmladším osloveným autorem festivalové historie. 
„Teď si rád tak nějak skladatelsky kutím. Jsem spíš intuitivní. Moje psaní má vlastně dvě fáze, první, intuitivní, rychlou, ke které se pak postupně vracím. A vyhovuje mi mít rozpracovaných víc skladeb najednou, v různých stylech, abych se vyhnul tomu, že do té jedné dám příliš a naddimenzuji ji," popisuje svůj tvůrčí přístup.

„Sergej Prokofjev řekl, že skladatel není monolit, že má více linií. Já mám linii koncertantní, kde respektuji tradiční formy a do nich se snažím začlenit své nápady. A pak je to linie příběhová, kde impulsem je mimohudební představa. Zajímá mě také elektronická hudba. Pro skladatele to má až očistný účinek: najednou se musí kompozičně vyrovnat s materiálem, který není primárně hudební. Vede to k mnohem hlubšímu přemýšlení o zvuku, což je pole neorané."

Jako kytarista si dnes vybírá celkem často soudobé autory, někdy i velkou náhodou. „Takto mě přes Facebook oslovila skladba Václava Paroulka, kterou  tam zveřejnil můj kamarád a kytarista Tomáš Honěk. Požádal jsem ho o noty, posléze jsem se dobral dalších jeho skladeb a dostal se i k jeho krásné, ale těžké třívěté suitě Recuerdos de la Avrika." A Lukáš Sommer z ní živě v Galerii Vinohradská zahrál druhou větu Largo.
Jako kytarista pravidelně koncertuje u České republice i v zahraničí. Od roku 1998 studoval na Konzervatoři České Budějovice kytaru ve třídě prof. Vilmy Manové a kompozici ve třídě prof. Jiřího Churáčka. V roce 2003 studoval jeden rok ve třídě prof. Věroslava Neumanna na Pražské konzervatoři. V roce 2009 zakončil studium skladby na Akademii múzických umění v kompoziční třídě prof. Ivana Kurze.
Je autorem hudby orchestrální, komorní, vokální a instruktivní. Vedle pravidelných uvedení na domácí scéně zazněla jeho hudba v Tokiu, Amsterdamu, Paříži, Vídni, Torontu, Soulu, Bratislavě, Selbu či Bremerhavenu. Spolupracoval se skladatelem a producentem Ondřejem Soukupem, skupinou Nezmaři, Annou K, Karlem Maříkem. „Já jsem si postupně vyndal z hlavy jakési zařazení, jestli jsem víc skladatel, učitel, kytarista nebo aranžér. Pracuji v přítomném okamžiku." 
V roce 2012 založil aranžérskou divizi Tone.Point, se kterou realizoval některé mezinárodní projekty pro indický, americký a čínský trh. Pro svou všestrannost je Lukáš Sommer často zván na mezioborové akce s prvky hudebního divadla, improvizace, propojení slova a hudby.
Spustit audio