Hory k nám promlouvají velikostí a tichem. Jsme tam víc sami se sebou, říká cestovatelka Viktorka Hlaváčková

30. listopad 2020

Cestovatelka Viktorka Hlaváčková právě vydává knihu Hory a nekonečno postavenou na zážitcích z přechodu Kavkazu od Černého ke Kaspickému moři. V cestovatelském pořadu Casablanca vypráví své čerstvé balkánské dobrodružství.

Viktorka Hlaváčková šla v roce 2015 pěšky 5 měsíců karpatským obloukem. Následující rok došla z Rumunska do Istanbulu a pokračovala po Turecku. Pak navázala přechodem Kavkazu od Černého moře ke Kaspickému. Sbírala několik měsíců pastevecké zážitky na Islandu.

V roce plném koronavirových omezení se vrátila na Balkán. Z Chorvatska putovala do Černé Hory a Albánie. „Na tu jsem se těšila už dlouhé roky,“ podotýká. Casablancu jsme s ní natáčeli na dálku z bosenského Sarajeva, kde pomáhá uprchlíkům.

Divoký i bizarní autostop v pohostinné Albánii

„Černá Hora byla úžasná. Ani se mi do Albánie nechtělo. Ale to jsem ještě nevěděla, co mě v Albánii čeká!“ směje se Viktorka. Vypráví mimo jiné o nelegálním přechodu hranic v horách Prokletije, který na rozdíl od místní policie chtěla jako jediná nějak „řešit“.

Čtěte také

Vypráví o divokých i bizarních albánských autostopech. Někde se jí místní lidé snažili pomáhat, takže se ocitla v autě plném opilých lidí, jindy jela krokem po špatných cestách s řidiči, kteří se věnovali především svým mobilním telefonům. Zklamaná byla z turistické vesnice Theth, nadšená naopak z albánské pohostinnosti. 

Jako vždycky Viktorka cestovala nalehko. Její základní outdoorové vybavení se vešlo do 4 kil. Víc se o tom můžete dozvědět na jejím blogu.

Nalehko na cestě za sebou samotnou

Protože se kniha, kterou na cestě dokončovala, jmenuje Hory a nekonečno, přišla řeč i na sílu hor. „Hory k nám promlouvají velikostí a tichem, dokážou nás tím uhranout,“ myslí si. „Uvědomíme si tam vlastní maličkatost. Něco k nám promlouvá. Jsme tam sami se sebou víc než normálně. Myslím, že to znají všichni, kdo na hory chodí,“ uzavírá Viktorka.

Setkání s místními, s horami i sebou samotnou. Celý rozhovor s Viktorkou Hlaváčkovou si můžete poslechnout v kompletním záznamu cestovatelského a outdoorového pořadu Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.