Horský modernismus Charlotte Perriand: La Cascade dodnes dodává rekreaci šmrnc

29. září 2021

Inspirovaná tradiční horskou architekturou navrhla špičková francouzská designérka Charlotte Perriand hned několik hotelových budov v lyžařském resortu Les Arcs v Savojských Alpách. Monumentální projekt začal na konci šedesátých let první stavbou celého areálu La Cascade.

Francouzská designérka Charlotte Perriand je známá především díky svému progresivními nábytkářskému designu, na kterém ve dvacátých a třicátých letech minulého století spolupracovala s architektem Le Corbusierem a jeho bratrancem Pierre Jeanneretem.

Japonská inspirace i humanistický přístup

Striktní modernismus se však u Charlotte Perriand začal během čtyřicátých let proměňovat směrem k organickému designu a použití rustikálních forem i tradičních materiálů.

Charlotte Perriand: La Cascade, Les Arcs 1969

Zásadním způsobem jí ovlivnila tradiční japonská kultura bydlení. Její střídmý styl a důraz na humanistickou stránku designu se naplno projevil v její poválečné tvorbě, která vyvrcholila gigantickým projektem rozsáhlého lyžařského centra Les Arcs v Savojských Alpách.

Projekt, který měl umožnit tisícům lidí dostupnější lyžování si Perriand vzala za svůj. Odpovídal její filozofii humanistického designu, který má konkrétní dopad na zlepšení kvality života běžné populace. Ubytovna La Cascade je vůbec prvním a nejslavnějším projektem celého areálu.

Design přívětivý k lidem i krajině

Jedná se o revoluční budovu, která stojí na počátku masového zájmu o alpské lyžování. I přesto byla Perriand se svým designem velmi citlivá k okolní krajině. Kaskádovitá forma budovy se přirozeně zařezává do svahu a její forma splývá jak s okolními kopci, tak i tradiční alpskou architekturou v bezprostředním okolí.

Charlotte Perriand: La Cascade, Les Arcs 1969

V interiéru Perriand uplatnila práci s lokálními materiály, inspiraci horskou architekturou a japonským designem. V budově se dodnes nachází několik původně vybavených bytů s jednoduchým dřevěným nábytkem nebo kovovými smaltovanými stoly. I po více než padesáti letech je La Cascade ideálním místem pro letní i zimní rekreaci.

autoři: Adam Štěch ,
Spustit audio

Související