Horská služba znovu varuje před pohybem v lesích. Z hlubokých závějí zachraňovali turisty, hazardovali se životem

Dva turisté uvízli ve čtvrtek odpoledne v oblasti Velkého Polomu v Beskydech v hlubokých závějích.

Zcela vyčerpané je zachraňoval i vrtulník letecké záchranné služby. Naštěstí byli jen lehce podchlazení. ČTK to řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. 

Horská služba v Beskydech už delší dobu pohyb po hřebenech a ve volném terénu kvůli velkému množství sněhu nedoporučuje. Její náčelník Radim Pavlica počínání dvojice označil za hazard.

Pustevny znovu zdobí ledové sochy. Můžete vidět obřího draka, rytíře i princeznu

P201901090644901.jpeg

Sochy vytvářelo šest řezbářů z Česka a Slovenska.

Pavlica uvedl, že muž a žena vyrazili po turistické značce, která nebyla vůbec prošlápnutá. "Bořili se do hlubokého sněhu. Stoupali asi čtyři hodiny, když jim došly síly, zavolali horskou službu. Náš záchranář, který je našel, vyhodnotil, že nejsou schopni pokračovat vzhůru ani se vrátit. Proto povolal vrtulník," řekl.

Turisté uvízli na hřebenu nedaleko Dolní Lomné kolem 15:00. V nedostupném horském terénu je nejprve na lyžích a s pomocí sněžného skútru hledali záchranáři Horské služby Beskydy.

"Vyčerpanou dvojici v hlubokých závějích horští záchranáři nalezli, ale jejich transport z místa se jevil jako velmi obtížný. Proto přivolali vrtulník záchranné služby," řekl Humpl.

Pilotovi se podařilo v zimním horském terénu přistát asi sto metrů od turistů. Oba postižené naložili na palubu stroje a ten s nimi odletěl do údolí.

"Oba turisté měli velké štěstí, protože z nepříjemné situace vyvázli bez zranění, pouze s fyzickým vyčerpáním a lehkým podchlazením," dodal Humpl.

Podle Pavlici dvojice v takových sněhových podmínkách hazardovala se svým životem. "Navíc, kdyby vrtulník nemohl přistát museli bychom nasadit nejméně deset lidí, abychom je zachránili," řekl náčelník.

Podle horské služby v horách leží mnoho popadaných a polámaných stromů a některé turistické stezky jsou kvůli nim neprůchodné nebo jimi lze projít jen s většími obtížemi. Jde například o trasu mezi Visalajemi a Bílým křížem nebo oblast Pusteven, uvedl náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

zdroj: ČTK

Související