Hořel jsem petrolejovým plamenem. Z odkazu surrealistického básníka a psychoanalytika Zbyňka Havlíčka

16. květen 2022

Rozhlasové pásmo z odkazu významného představitele českého surrealismu druhé poloviny 20. století Zbyňka Havlíčka. Z úvah obsažených v autorově esejistice i korespondenci a z jeho básnického díla čtou Michal Štěrba, Jan Holík a Zdeněk Hruška. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Michal Štěrba, Jan Holík, Zdeněk Hruška
Připravil: Vratislav Färber
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 16. 5. 2022

Básník, esejista a psycholog Zbyněk Havlíček se narodil v květnu 1922 v Jilemnici v rodině významného prozaika Jaroslava Havlíčka. Po gymnáziu absolvoval v letech 1945 až 1950 pražskou Filosofickou fakultu – obor psychologie a estetika. Působil jako klinický psycholog a terapeut v léčebnách v Dobřanech a v Sadské. Zemřel počátkem ledna 1969 na leukemii.

Již za války Havlíček spoluzaložil skupinu spořilovských surrealistů, řazenou do druhé vlny českého surrealismu. Poezii psal od mládí, ovšem z rozsáhlé tvorby se mu oficiálně podařilo (kromě publikací v rukopisných sbornících) uveřejnit jen pár časopiseckých ukázek až v 60. letech, totéž platí i pro jeho odborné stati.

Až z pozůstalosti vyšlo jeho básnické dílo (soubor Veškerá poezie, milostné Lístky do památníku) a rovněž rozsáhlá korespondence (Zbyněk Havlíček Dopisy Evě – Eva Prusíková Dopisy Zbyňkovi) – svědectví intenzivního milostného vztahu trvajícího až do básníkovy předčasné smrti. Antologie Skutečnost snu obsahuje odborné studie (zčásti ovlivněné psychoanalýzou) a práce o umění. 

autor: Vratislav Färber
Spustit audio