Hollywoodské plácaniny sotva v horku osvěží

20. červenec 2006

Letní sezona přináší oddechové filmy, avšak i ona "oddechovost" by neměla klesat pod přijatelnou míru. Zejména u hollywoodské tvorby se však ukazuje, že sázka na jistotu rozhoduje o všem. Proto se hledají kdysi osvědčená témata, aby se znovu zpracovala do tvaru sice vyšperkovaného technickými vymoženostmi, ale bez osobitosti (jak se snadno přesvědčíme u King Konga nebo hororu Satan přichází).

Také Poseidon, nové zpracování slavného katastrofického filmu Dobrodružství Poseidonu, ztrácí jakoukoli osobitost, je pouhým pasivním opakováním (jen mírně obměněným) původních událostí. Namísto charismatického a odvážného reverenda, kterého kdysi hrál Gene Hackman, zde vystupuje bývalý newyorský starosta (Kurt Russel). Přidán je motiv jeho zamilované dcery, která odmítá otcovy starosvětské názory. A hrdinovým nerozlučným společníkem se stává okouzlující dobrodruh, jenž si vydělává karetními hrami. Důležité místo zaujímá i tajná pasažérka, kterou na loď propašoval jeden ze členů posádky.

Ještě že k nám Poseidon připlouvá v horkém létě. Když už ne příběhem, snad osvěží aspoň tou spoustou vody

Stejně jako v původní verzi, i zde přepychovou výletní loď Poseidon převrátí gigantická vlna, takže skončí dnem vzhůru - a hrstka odvážných pasažérů se musí k záchraně složitě procpat přes vodní závaly a hořící pohonné látky. Až na výjimky není osud lidí předurčen jejich povahovými vlastnostmi, zato je rozšířen až k dojemnému melodramatu motiv sebeobětování. Režisér Wolfgang Peterson ztratil jakoukoli nápaditost a jedinou důmyslnější položkou, byť okoukanou z Titaniku, je úvodní členitá jízda, vedoucí zpod vodní hladiny až ke složitému kroužení kolem lodi a jejích jednotlivých palub.

Jiným, jen málo odlišným počínáním je splácání ověřených žánrových postupů (scénáristických, inscenačních, vypravěčských) do nové patlaniny, tentokrát s názvem Sexy Pistols. Nesmyslně a zavádějícím způsobem přejmenovaná westernová komedie (v originále Bandidas) rozvíjí napínavé příhody dvou odvážných dívek, které se spojí v boji proti zlým Američanům, chtějícím se ničemně zmocnit mexických bank.

Penélope Cruz a Salma Hayek ve filmu Sexy Pistols

Obě výřečné hrdinky - hrají je Penélope Cruzová a Salma Hayeková - musejí nejprve překonat řevnivost mezi sebou i sociální protiklady, než si pod vedením někdejšího lupiče osvojí správné dovednosti ve vylupování bank: jedna bravurně střílí, druhá výtečně hází nožem. Rozhodly se Američanům odebrat to, co si neprávem přivlastnili. Nedobrovolným pomocníkem se jim stává i detektiv, jenž pomáhá překonat nejmodernější zabezpečovací systémy. Film vrcholí soubojem ve vlakové soupravě, která odváží zásoby zlata.

Dívčí hrdinky nejsou poprvé protagonistkami veselých dobrodružství (vzpomeňme starší snímky jako Viva Maria nebo Petrolejářky), ale tentokrát tvůrci vrství jedno vemlouvavé klišé za druhým, až tolik zamýšlená zábavnost zaniká pod náporem akrobatických prvků a rádoby žertovné žvanivosti. Obě hlavní hrdinky svou přemrštěnou výrazovou stylizací spíše odrazují, než by přitahovaly, a záporné figury jsou pouhými zhrublými karikaturami. Exotická kulisa pouštní krajiny je využita jako v reklamách, ostatně debutující režiséři Joachin Roenning a Espen Sandberg se dosud věnovali jen reklamám. Možná proto se celý příběh, na němž se scénáristicky i produkčně podílel mimo jiné Luc Besson, drolí do izolovaných akčních miniatur. Primitivní protiamerická dikce je pouhou schválností. Sexy Pistols, které s podobně znějící hudební skupinou opravdu nemají nic společného, vnímám jako naprostý nezdar.

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.