„Holky se styděj, měly by si říct: Bitch, I don’t care,“ vzkazuje Hellwana ze studia od rozdělané desky

24. říjen 2018

Mladá zpěvačka a rapperka Hellwana vyhrála letošní ročník hudebně exportní soutěže Czeching. Právě pracuje na realizaci jedné z výher – natáčí EP pod záštitou Radia Wave a Českého rozhlasu. „Zpívá výborně, songy jsou hodně rozmanité, takže je na co se těšit,“ chválí zpěvačku Martin Havlen z libereckého studia Resound, kde Hellwana nahrávala vokály. Na hudební složce se podíleli dva producenti z uskupení Trash Gang a jeden z Real and Rare.

„Chtěla jsem prostě napsat texty o mých pocitech, hodně spontánně, který se mi děly během roku,“ říká mladá hudebnice o desce s pěti tracky nazvané Fáze. Ta bude hudebně pestřejší než prvotina Sunbeam, zachová si ale náklonnost k beatovému podhoubí trapu a ostrovní scény. Poslední den ve studiu jsem byl svědkem toho, jak na album přibyl text, který vznikl ten den brzo ráno. Hellwana se v textech věnuje velmi osobním tématům, zpracovává svoje zážitky nebo zkušenosti svých blízkých. Na české scéně vzácný dívčí rap v jejím případě ožívá autentickými příběhy, o kterých se navíc nebojí spontánně mluvit. „Jeden track je o lásce mezi mým nevlastním tátou, kterej zemřel před rokem a půl, a mezi mojí mámou. Část skladby je o tom, že některý lidi nemají takový štěstí a nepoznají takovou lásku, jakou měli oni mezi sebou,“ odhaluje Hellwana motiv jedné z písní.

„Na ostrovní scéně mě hodně baví špinavost,“ říká Tomáš Cyprián aka Dj Cyper z Trash Gangu, který s Hellwanou spolupracoval i v minulosti a na novém EP je autorem jednoho tracku. Beaty k dalším songům produkovali Ian Cratsch nebo tvůrce hudebních videí Filip Zagata. Hellwana se ve zpěvu cítí stejně dobře jako v rapu. Zpívané pasáže se pohybují ve vodách R&B a soulu. Při přípravě alba Fáze poslouchala Monika Evans aka Hellwana Jorju Smith, Zoë Kravitz nebo Arethu Frenklin nebo taky písničku Love od jihokorejského hudebníka Deana.

Šéf studia Resound Martin Havlen vidí mastering a mix alba minimálně na další dva týdny. Víc o Hellwaně se dočtete zde. Jakožto vítězka Czechingu si Hellwana kromě vydání desky ještě začátkem příštího roku zahraje na největším evropském showcaseovém festivalu Eurosonic Noorderslag v Holandsku.

O čem bude zpívat a rapovat Hellwana na svém připravovaném albu a proč jsou podle ní v hudbě důležité ženy? Poslechněte si celou reportáž z nahrávacího studia v Liberci.

Více o projektu Czeching najdete tady.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.