Hnutí Fluxus bylo důležitým mezníkem ve vývoji experimentálního umění

9. říjen 2014

Výstavní projekt Fluxus, Evropské festivaly 1962–1977, představuje ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze do 4. ledna 2015 obsáhlou dokumentaci festivalů mezinárodního uměleckého hnutí, které v 60. a 70. letech šokovalo veřejnost i média performancemi a happeningy.

Stojaté vody světového umění rozčeřily na počátku šedesátých let první šokující akce, představení a provokativní happeningy experimentujících umělců začínajícího mezinárodního hnutí Fluxus. Jeho představitelé se distancovali od klasického pojetí umění a snažili se prostřednictvím fúze médií a uměleckých disciplín: hudby, divadelního a výtvarného umění i literatury, hledat nejen nové způsoby projevu, ale i života.

Jak umělecké hnutí Fluxus začínalo, jak se v šedesátých a sedmdesátých letech 20. století rozvíjelo a nabývalo mezinárodní charakter, o tom vypovídá výstava „FLUXUS – Evropské festivaly 1962–1977“ ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze. První obsáhlou dokumentaci festivalů hnutí Fluxus připravila německá kurátorka Petra Stegmann. Koncipovala ji jako interaktivní instalaci 32 významných Fluxových festivalů, vypovídající prostřednictvím fotografií, partitur akcí, filmových záznamů i dobových svědectví.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio