Hnutí ANO by se mělo vymezit vůči extremistům, zdůrazňuje europoslanec Petr Ježek

Česká republika by v Evropské unii měla hrát silnou a konstruktivní roli. To jsou slova europoslance za hnutí ANO Petra Ježka, který připomíná, že volební program hnutí ANO do Evropského parlamentu na období do roku 2019 je proevropský. Hnutí ANO by se také podle něj mělo vymezit vůči extremistům a Tomiu Okamurovi.

Petr Ježek založil v rámci hnutí ANO názorovou platformu, která si klade za cíl zakotvit Českou republiku co nejhlouběji uvnitř Evropské unie. „Cítil jsem potřebu vyjádřit určitý názor,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorem Janem Moláčkem.

Ve střední a východní Evropě je podle něj vidět posouvání na Východ, a právě zakotvení v EU by tomu mělo do budoucna zabránit. Vyjadřuje také odpor proti tomu, aby se hnutí ANO jakýmkoliv způsobem opíralo o extremisty, a také aby uzavřelo nějakou dohodu, že podpoří nebo nebude vystupovat proti Miloši Zemanovi.


Debata o obecném referendu tady byla již dříve, nejsložitější na ní je stanovit parametry.Petr Ježek

„To, co v naší společnosti vytváří SPD Tomia Okamury, je velmi nebezpečná záležitost,“ upozorňuje s tím, že je povinností každého, kdo bude skládat vládu, aby zajistili, že všichni lidé v Česku, kteří dodržují zákon, mají svobodu a jsou pod ochranou.

Dopad vlády, na které by se podíleli komunisté nebo SPD, by měl negativní dopad na pozici Česka v EU, stejně tak i na celou českou společnost. „Pokud by měl Tomio Okamura nějaký dominantní vliv nebo by hypoteticky sestavoval on a jeho lidé vládu, tak pak bychom vzpomínali na 80. léta v komunismu jako na léta blahobytu, svobody a distance od Moskvy,“ uzavírá.

autoři: prh , Petr Ježek
Spustit audio