Hledání štěstí v neštěstí a naděje v beznaději. Příběhy Jana Trefulky

25. listopad 2022

Poslechněte si pětici povídek českého literárního kritika, publicisty, prozaika, ale i moravského patriota, od jehož smrti uplynulo právě 10 let. Tvorba Jana Trefulky je nadále současná, snad i nadčasová. On-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Zrod legendy
Připravil: Tomáš Sedláček
Účinkuje: Zuzana Slavíková
Režie: Eva Řehořová
Natočeno v roce v roce 2003.

V pět na konečné
Připravil: Jiří Vondráček
Účinkuje: Miroslav Táborský
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2009.

Můj milovaný Ledňáčku
Připravila: Klára Fleyberková
Účinkuje: Igor Orozovič
Režie: Izabela Schenková
Natočeno v roce 2019.

Parfém
Připravil: Marek Horoščák
Režie: Eva Řehořová
Účinkují: Zdeněk Junák, Aleš Jarý, Eva Lesáková, Eva Novotná
Natočeno v roce 2004.

Dědictví
Připravila: Jana Pithartová
Účinkují: Michal Przebinda, Petr Hübner, Zdena Bittlová, Hynek Pech
Režie: Pavel Krejčí
Natočeno v roce 2013.

Trefulkovu životní cestu determinovaly politicko-společenské dějinné proměny 20. století. Ze studia na FF UK byl z politických důvodů vyloučen, aby se poté živil jako dělník a traktorista. V šedesátých letech je mu však dovoleno vést Krajské nakladatelství v Brně a pravidelně přispívat do měsíčníku Host do domu. V letech sedmdesátých opět nesměl publikovat či se jinak intelektuálně angažovat; pracoval tedy jako noční hlídač a vazač, ale zároveň patřil k prvním signatářům Charty 77. Jeho díla nadále vycházela v samizdatových edicích a exilových nakladatelstvích. Za román Veliká stavba získal Trefulka v roce 1983 exilovou Cenu Egona Hostovského a v dubnu 2009 mu Akademie literatury české udělila Cenu Ladislava Fukse za celoživotní dílo.

Zrod legendy

Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o banální milostnou historkou, kdyby její hrdinové nebyli obyvateli domova pro tělesně postižené. A tak se příběh Alice, vozíčkářky s přeraženou páteří, a jejího švarného Robina, co se tak rád předvádí – a vůbec mu při tom nevadí vyklenutá záda – mění v povídku o lidském štěstí, které nejvíce dovedou vychutnat ti, jimž je štěstí zdánlivě nedosažitelné. Příběh naděje v beznaději a štěstí v je součástí Trefulkovy knihy Skřipce na ptáčky (Atlantis, Brno 2004).

V pět na konečné

Albert je v obtížné situaci: jedna z jeho milenek je v jiném stavu a spoléhá v této věci na něj… V povídce ze sbírky Skřipce na ptáčky autor z různých úhlů pohledu – ve zkratce, s porozuměním i skrytým humorem – portrétuje rodinné a partnerské vztahy.

Můj milovaný Ledňáčku

Jan Trefulka věřil ve společenskou sílu literatury. Dokazuje to i povídka, v níž velmi briskně reagoval na tehdy aktuální témata – kněží v českých a moravských diecézích se začali v roce 2001 hromadně podepisovat pod petici proti přijetí zákona o registrovaném partnerství lidí stejného pohlaví.

Hrdinou povídky je mladý muž, vzpomínající na jednu svou téměř osudovou lásku, která by byla zřejmě od základů změnila celý jeho život. Mohlo se to ale stát? Jak by reagovalo okolí? A jak by žil dnes? Povídka poprvé vyšla v zářijové příloze Práva Salon v roce 2001.

Parfém

Lázeňské prostředí nabízí více nežli odpočinek a léčbu. Rekreanti švitoří a líbezná hudba se rozléhá po jídelním sále. Konverzace nabírají na intenzitě a právě do jedné takové – intenzivní – nás vypravěč zavádí. Z jedné žárlivé hádky se rodí nový příběh dvou spíše náhodných účastníků. On je klidný a úzkoprsý, ona je bouřlivá. Jejich příběh vzápětí končí a s ním i okamžik plný tužby a nadšení. Stalo se tak kvůli staré vzpomínce, která zničí přítomný okamžik i jakoukoliv možnou budoucnost.

Dědictví 

Velmi osobní příběh muže se silnou reminiscencí minulosti a úvahami o společenské degradaci, kterou způsobily společensko-politické křivdy. Dramatizovaná povídka Jana Trefulky, autora s tak příznačnou schopností zkratky a jemného humoru, však odlehčeným a zábavným způsobem vypovídá i o partnerském vztahu, který žádným nástrahám nepodlehl a vydržel.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související