Hlavní cena mezinárodního Grand Prix Svetozára Stračinu míří do Českého rozhlasu Ostrava

13. květen 2021 14:35
Dobré odpoledne

Český rozhlas Ostrava získal za etno-jazzovou nahrávku Beskydský chameleon hlavní cenu slovenského Grand Prix Svetozára Stračinu. Improvizovaná skladba zazněla v roce 2019 na festivalu Musica Pura v podání Mariana Friedla a kapely Ensemble Flair.

Skladbu Beskydský chameleon porota vybrala z konkurence 40 nahrávek, které dodalo 15 rozhlasových stanic z 13 evropských zemí.

Grand Prix Svetozára Stračinu je mezinárodní soutěžní bienále o nejlepší nahrávku v oblasti hudebního folkloru, která pochází z produkce veřejnoprávního rozhlasu sdruženého v Evropské vysílací unii (EBU). Cílem soutěže je podporovat tvorbu národních i mezinárodních nahrávek autentického a stylizovaného hudebního folkloru a také výměnu zkušeností na mezinárodní úrovni.

Marian Friedl

„Určitě cítím radost a je to i určitý druh zadostiučinění, protože pokud máme mít kvalitní snímky, které můžeme nabídnout do soutěže, tak musíme mít i možnosti vyrábět celou řadu dalších snímků, abychom měli z čeho vybírat. A v tomto je Český rozhlas Ostrava v rámci České republiky nejprogresivnější, možnosti výroby tady pořád ještě jsou,“ řekl hudební režisér vítězné nahrávky Jan Rokyta.

Na nahrávce se podílel i rozhlasový mistr zvuku Aleš Huber, podle něj při podobných koncertech záleží na každém detailu, třeba na rozestavění mikrofonů na pódiu.

„Tam hraje všechno se vším. Vedle bigbítu, který můžete natočit, jak chcete a pak si to ve studiu umícháte, jak chcete, tak ten folklor jako akustický žánr se vyvíjí už na tom pódiu. A pokud to zvukově špatně sejmete, tak ten výsledek nemusí dopadnout dobře,“ vysvětluje mistr zvuku.

Spustit audio

Související