Hladové krabice

7. květen 2003

Hungry boxes - hladové krabice. Tak zní název výstavy s podtitulem Nekonečné interiéry, která probíhá v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze. Nizozemská architektonická dílna MVRDV zde představuje výběr svých projektů, realizovaných i nerealizovaných. Jedná se o stavby vpravdě netradiční, které se snaží stírat hranice mezi krajinou a městskou zástavbou. Zatravněné střechy, fontány a svažité podlahy najdeme ale v projektech mnoha architektů a dílen. V čem jsou tedy návrhy MVRDV jiné?

Už samotný název výstavy vypovídá částečně o koncepci staveb, které v Praze Nizozemci představují. Jedná se o "hladové" budovy, které do sebe pohltily obrovské množství informací o svém okolí, o krajině, která je obklopuje, o budovách stojících okolo nich, o požadavcích zadavatelů, investorů a budoucích uživatelů těchto staveb. Tyto informace pak byly zpracovány na minimální ploše. Především kontakt s přírodou je patrný ve většině staveb. Ve snaze přiblížit pracovní prostředí kanceláří přírodě vytvářejí architekti zalesněná podlaží nebo používají padající vodu jako fasádu. Ve srovnání například s hravými Hundertwasserovými domy ve Vídni, které jsou dalším zajímavým příspěvkem do dialogu "město - příroda", jsou ale stavby MVRDV méně hravé a více účelné.

Hlavní sídlo VPRO, Hilversum, projekt 1993, realizace 1997

Za všechny představované projekty jmenujme například projekt nizozemského pavilonu na světové výstavě EXPO 2000 v Hannoveru, projekt rekonstrukce Ministerstva zemědělství, ochrany přírody a rybolovu v Den Haagu či projekt výzkumného střediska Palau de biodiversitat v Barceloně. Ve svých projektech hledí MVRDV daleko do budoucnosti. Důkazem je i projekt Krajské ústřední knihovny v Eindhovenu. Návrh předpokládá 230 metrů vysokou věž s dvoranou uprostřed. Abecedně řazené police na knihy se budou spirálovitě vinout věží v celkové délce 17 kilometrů. Na vnějším plášti budovy budou umístěny kolejnice pro 800 pracovních buněk, které se budou pohybovat horizontálně i vertikálně po celé ploše vnějšího pláště. Díky těmto buňkám bude moci čtenář objíždět celou knihovnu a mít tak na dosah celý, přibližně patnáctimilionový knižní fond. Knihovna bude mít také vlastní železniční stanici.

Zatímco vize knihovny pro Eindhoven zní jako hudba daleké budoucnosti, v Rotterdamu stojí již tři roky obytný komplex Silodam, realizovaný také podle plánů MVRDV. Mozaikovitá fasáda Silodamu skrývá 157 bytových jednotek. Desetipatrový komplex je označován jako "zhmotněný výsledek jednání mezi zadavateli, investory a budoucími obyvateli".

Výstavu projektů MVRDV je možné navštívit do 8. 5.

Galerie Jaroslava Fragnera, Betlémské náměstí, Praha 1, otevřeno denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin.

autor: vob
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.