Historický okamžik pro Mou vlast. Pražské jaro zahájí jeden z nejlepších světových orchestrů s dirigentem Danielem Barenboimem

9. květen 2017

Pražské jaro začíná Smetanovou Mou vlastí už desítky let. Není to náhoda, protože Bedřich Smetana zemřel 12. května roku 1884, a Pražské jaro i jako mezinárodní hudební festival na oslavy smetanovského výročí vždy navazovalo.

Přímý přenos vysíláme 12. května ve 20:00.

Dlouhá léta patřil slavnostní zahajovací koncert České filharmonii a jejímu šéfdirigentovi, nejčastěji Karlu Ančerlovi a Václavu Neumannovi. Památná byla hostování dirigentů jako Lovro von Matačič nebo Wolfgang Sawallisch.  Přelomovou událostí bylo Pražské jaro roku 1990, když se po pádu komunistického režimu vrátil z emigrace Rafael Kubelík. Tato událost neunikla pozornosti ni jeho blízkému příteli a kolegovi Danielu Barenboimovi.

Atmosféra těchto pražských koncertů byla ostatně velmi podobná té, kterou Barenboim zažíval při koncertech v Berlíně po pádu Zdi. A v souvislosti s tím Barenboim vyslovil přání jednou dirigovat také Mou vlast, parádní dirigentské číslo Rafaela Kubelíka. Ke splnění tohoto přání dochází více než po čtvrt století, je spojeno s provedením Mé vlasti ve Vídni, Berlíně, Paříži či Mnichově – a ústředním bodem je samozřejmě provedení pražské 12. května ve Smetanově síni Obecního domu.  

Tradice zahajovacího koncertu Pražského jara zůstala v posledních desetiletích věrná tomuto dílu, ale provedení se střídají. Při zahájení jsme slyšeli Orchestr FOK s Jiřím Koutem, PKF Prague Philharmonia s Jakubem Hrůšou, samozřejmě Českou filharmonii se současným šéfem Jiřím Bělohlávkem a mnoho dalších. Mou vlast přijel do Prahy zahrát Londýnský symfonický orchestr se Sirem Colinem Davisem, nebo Orchestr NDR z Hamburku s Thomasem Hengelbrockem – ale hostování Vídeňské filharmonie je samozřejmě zcela výjimečné.

Vídeňská filharmonie toto dílo ovšem má v povědomí i v repertoáru – Kubelík ji ve Vídni uváděl už v 50. letech minulého století, existuje brilantní Karajanova nahrávka Vltavy, a vznikly i dvě další kompletní nahrávky s Jamesem Levinem a Nicolausem Harnoncourtem. Co vnese do partitury jeden z nejslavnějších dirigentů současnosti při ostře sledovaném živém provedení je věcí velkého očekávání. Letos pětasedmdesátiletý dirigent nikdy předtím kompletní Mou vlast neuváděl a s Vídeňskými filharmoniky ji provedl poprvé loni v prosinci na domovské půdě orchestru v Musikvereinu. Uvidíme, jak bude znít na pódiu, ke je doma Bedřich Smetana.

Pražské jaro ve vysílání Vltavy:
12. 5. 20:00 Zahajovací koncert
13. 5. 16:00 a 20:00 soutěž finále oboru cembalo
14. 5. 16:00 a 20:00 soutěž finále oboru housle
17. 5. 20:00 koncert La Compagnia del Madrigale
25. 5. 20:00 koncert Orchestra of the Age of Enlightenment
29. 5. 20:00 záznam z 18. 5., koncert České filharmonie a Lukáše Vondráčka
31. 5. 20:00 koncert Orchestre de Paris
2. 6. 20:00 závěrečný koncert, SOČR a Penderecki
4. 6. 15:00 záznam z 20. 5., koncert Torontského symfonického orchestru
20. 6. 20:00 záznam z 30. 5., koncert debutujícího dirigenta Jonathona Heywarda
2. 7. 15:00 záznam z 28. 5, koncert Dvořákova klavírního kvarteta
(datum a čas upřesníme v Programu) záznam z 13. 5. Matiné Sukova síň

autor: Petr Veber
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.