Historické centrum Prahy zaplaví divadlo, výstavy a workshopy. Začíná Pražské Quadriennale

17. červen 2015

Na ulicích, na náměstích i v parcích, tam všude se budou lidé v hlavním městě setkávat s divadlem. Pražské Quadriennale už po třinácté přinese řadu výstav i akce ve veřejném prostoru a instalace světových umělců. Tradiční přehlídka scénografie a divadelního prostoru navíc už tradičně přiláká do Prahy i významné osobnosti. O své tvorbě tu promluví takové hvězdy, jako je kanadský režisér, scénograf a umělec Robert Lepage, americká režisérka Julia Taymor nebo Američan Robert Wilson.

Výstavy Pražského Quadriennale se chystaly několik měsíců. Za třináct ročníků se totiž přehlídka rozrostla až do takových rozměrů, že bude zabírat prakticky celé centrum města.

Letošní ročník je výjimečný i rekordním počtem zúčastněných zemí. Umělci ze všech koutů světa své instalace navíc tvořili přímo pro konkrétní prostory, potvrzuje výkonná ředitelka Daniela Pařízková:

0:00
/
0:00

„Asi 80 procent tvůrců se tady bylo podívat. Ostatní mají velmi detailní fotky, nákresy, plány. Všichni se věnují i historickým společenským kontextům jednotlivých paláců nebo prostor.“

Umělci ze všech zemí se museli zároveň vejít do společného tématu. Tím je tentokrát ‚Sdílený prostor: Hudba Počasí Politika‘.

Podle umělecké ředitelky Pražského Quadriennale Sodji Lotker tohle tak trochu mnohoznačné téma pokládá jednu zásadní otázku:

„Jestli je scénografie stejně velká síla, jako hudba, počasí a politika. A jestli je to něco, co nás může ovlivňovat v každodenním životě a hlavně v divadle. Divadlo bereme jako místo, kde se setkávají lidé a kde se tvoří jisté sociální vazby. V tomto smyslu je divadlo opravdu důležitým místem v současné společnosti.“

Odpovědi na tyto otázky se u jednotlivých zemí zásadně liší. Jak říká Sodja Lotker, výrazné expozice tentokrát nabídnou i země východní Evropy:

„Poprvé cítím, že Polsko, Slovensko, Česká republika, Chorvatsko, Rumunsko mají opravdu silné instalace se silnými myšlenkami, které se od západních hodně liší. Je to v něčem své.“

Pocta Nebeskému

Právě česká instalace je věnovaná jedné z nejvýraznějších osobností současné divadelní scény, režiséru Janu Nebeskému.

Podle Daniely Pařízkové ale návštěvníci neuvidí jen strohou životopisnou výstavu.

„Bude to přehlídka jeho dosavadní tvorby, nicméně nebude to jedno představení za druhým, ale bude tam představen i proces. Bude tam spousta projektů vytvářených přímo pro tento festival spolutvůrci, kteří se s ním na jeho představeních podílejí,“ vysvětluje Pařízková.

Slavnostní zahájení je dnes večer na Staroměstském náměstí, Pražské Quadriennale pak bude pokračovat až do 28. června.

Spustit audio