Hip hopoví Young Fathers míří na pražský festival Metronome. Čekejte energickou, testosteronovou smršť

14. červen 2017

Srdeční rytmus filmu udávají Young Fathers, říká k Traisnpottingu 2 Irvine Welsh. I když snímek sám o sobě kultovní jedničce nesahá ani po kotníky, hudba je v něm skvělá – a to z velké části právě díky údernému skotskému triu. Young Fathers můžete naživo vidět na pražském Metronome Festivalu v sobotu 24. června.

"Hrajeme prostě jako Young Fathers," odpověděl Alloysious Massaquoi v jednom rozhovoru na otázku, jak by popsal styl kapely. Experimentální hip hop, to je asi hlavní nálepka, která se se jménem tria pojí. S příměsí grimu, kraut rocku, ale i world music nebo popu. Young Fathers neprodukují uhlazené songy, jejichž melodii nedostanete z hlavy, hity v jejich podání jsou úderné, špinavé, plné zvratů a až agresivní energie.

Potkali se jako teenageři na jednom hip hopovém večírku v klubu v Edinburgu. Alloysious Massaquoi a Kayus Bankole se znali ze školy, v bytě rodičů Grahama Hastingse začali na karaoke mašinku zapojenou do kazeťáku nahrávat první společné tracky. V roce 2008 se pokřtili na Young Fathers – proto, že všichni tři nosí jména po svých otcích.

V roce 2011 nahráli za pár týdnů svůj první singl Tape One, po čase pak přibyla Tape Two. Obě dvě prvotiny vycházejí aktuálně v remasterované verzi. Koncertovali - v roce 2012 ostatně coby neznámá kapela hráli pro třicet lidí i v Brně. V roce 2014 vydali první regulérní desku nazvanou Dead a úspěch se zcela po právu dostavil – neučesané, pulsující hity zaujaly kritiky a Young Fathers byli ověnčeni prestižní Mercury Prize.

V roce 2015 přidali druhé album - White Men Are Black Men Too. „Tím názvem záměrně provokujeme, chceme, aby se o něm lidé bavili," říkají. Za vidění rozhodně stojí videoklip k hitu Shame se skvělým tanečníkem Joshuou Hubbardem v hlavní roli.

Vloni koncertovali do boku Massive Attack a pak přišlo filmové plátno – na soundtracku k Trainspottingu 2 patří písně Young Fathers k těm nejvýraznějším. U nás byli naposledy před dvěma lety. Pokud chcete jejich show zažít na vlastní kůži, vyražte na Metronome Festival.

Spustit audio