Hingisová může proti Češkám hrát i v singlu. Nevím, jak se jí bude chtít, říká Pála

12. duben 2016

U svého jména má tenistka Martina Hingisová v pořadí ženské dvouhry jenom pomlčku. Zápasy v singlu totiž nehraje, a tak ani nesbírá body do světového žebříčku. Ale to ještě neznamená, že nemůže bývalá světová jednička jako singlistka výjimečně nastoupit, třeba zrovna o víkendu ve fedcupovém semifinále proti Češkám.

„Když jsem byla menší a byli jsme se s rodiči podívat v Paříži, tak jsem Martinu Hingisovou potkala a prosila ji o podpis. Byl to pro mě neskutečný zážitek,“ vzpomněla si na dětskou historku současná fedcupová reprezentantka Denisa Allertová.

Martina Hingisová byla v té době špičkovou singlistkou. Vždyť hned tři sezony na konci 20. století uzavřela jako světová jednička. A i když zrovna na Roland Garros titul nikdy nezískala, na ostatních grandslamech triumfovala ve dvouhře dohromady pětkrát.

Kromě skvělých úderů jí pomáhala i taktika, což předvádí ještě dnes jako jedna z nejlepších deblistek světa.

„Aspoň pro mě je radost na to koukat, protože umí hrát opravdu velmi variabilně. Umí hráčky přehrát chytrostí. V tom, si myslím, je její největší plus,“ říká kapitán českého fedcupového týmu Petr Pála, který proti Hingisové nastoupil několikrát v mixu a pokaždé prý prohrál.

Teď věří, že podobně nedopadnou také jeho svěřenkyně v semifinálovém duelu ve švýcarském Lucernu. „Doufám, že to holky napraví,“ přeje si Pála.

Zatím není jisté, v jaké roli se pětatřicetiletá Hingisová představí. Už několik let je jenom deblistkou a na otázku, jestli ji ještě neláká bojovat také jako singlistka, říkává: „Myslím si, že všechno má svůj čas. Teď do toho musí jít mladé.“

Přesto jsou chvíle, kdy na to Hingisová zapomene a své zemi v singlu v nouzové situaci pomůže. Jako třeba v loňské fedcupové baráži proti Polkám.

Čtěte také

„Nevím, jak se jí bude chtít. Na druhou stranu od ní vím, že když tenkrát hrála ve Fed Cupu singly, bylo to hodně těžké. Říkala, že už hrát singla nikdy nebude,“ vzpomíná na slova tehdy hodně vyčerpané Hingisové fedcupový kapitán Pála, ale spoléhat se na to nedá.

Kvůli zranění týmové jedničky Belindy Benčičové jsou Švýcarky najednou ve velmi obtížné situaci a kromě Timey Bacsinszké druhou singlistku alespoň z širší světové špičky nemají. „Může se stát cokoli,“ nechá se překvapit Barbora Strýcová.

Semifinále Fed Cupu mezi Švýcarskem a Českou republikou je v Lucernu na programu o víkendu 16. a 17. dubna.

autoři: jpa , Radek Šamša
Spustit audio