Hidden Child: Přežili holocaust, ale za jakou cenu?

7. květen 2016

Doba je okradla o normální dětství. Pro svůj původ byli za války vyloučeni ze škol, ze sportovních klubů. Nesměli na koupaliště, nesměli mít psa... Během holokaustu zahynulo víc než 1,5 milionu židovských dětí. Přežila hrstka těch, s nimiž se zoufalí rodiče odhodlali rozloučit a svěřili je cizím lidem nebo církevním institucím, ochotným navzdory smrtelnému riziku poskytnout jim úkryt.

Tyto dnes už dospělé děti se celý život vyrovnávají s traumaty ze ztráty rodičů, neznáma, opuštěnosti a pronásledování. Strach a obava se staly součástí jejich života a přecházejí i na další generace. Symptomy pronásledování si nesou i jejich děti. Sdružují se v mezinárodní organizaci Hidden Child – Ukrývané dítě.

Fenomén ukrývaných dětí v pořadu rozkrývají čtyři rozdílné životní osudy bývalých ukrývaných dětí s aktuálním přesahem. Až na jednu výjimku, nechtějí být jmenováni, protože se i dnes projevů antisemitismu obávají. Pochodující neonacisté je děsí, mají s nimi i osobní zkušenosti.

Šťastné konce s hořkou příchutí

Úřady „zapomenutá“ 12letá dívka, později známá televizní osobnost, se v posledním roce války ukrývala u spolužačky. Její tatínek katolík ochránil židovskou maminku před transportem tím, že se s ní odmítal rozvést. Sám byl poslán do pracovního tábora, maminka v roce 1944 skončila v Terezíně. Příbuzní opuštěné dívce nepomohli. Báli se. Za úplatu se jí ale naštěstí ujala rodina spolužačky.

Neznámá žena za neuvěřitelných, až mysteriózních okolností s pomocí německého vojáka odvedla z transportu 8letého chlapce. Z Prahy ho odvezla do sirotčince v klášteře na severní Moravě. Během tvrdých nacistických represí kvůli partyzánským aktivitám se schovával spolu s cikánskými dětmi na klášterním statku. Pomáhaly s hospodářstvím v naprosté izolaci od ostatních lidí. Mohly vycházet jenom v noci a každý den měnily úkryt. Jeho maminka přežila Osvětim a po válce ho našla. Stejně i mladšího bratra, který se nevysvětleným způsobem dostal do zmíněného kláštera taky. Chlapec se oženil, profesně uspěl, má rodinu. Ale celoživotně trpí velkými úzkostmi.

Židovské oběti války. Mají prosit marně

Přetrvávající strach z nepřijetí

Příběh dívky z jižního Slovenska, která už v první třídě musla kvůli Norimberským zákonům opustit školu, je taky spletitý. Byla odloučena od kamarádů a velice tím trpěla. S rodiči se za dramatických okolností ukrývala během Slovenského národního povstání. Několikrát přešli pěšky za tuhé zimy přes hory. Rodina se dostávala do neuvěřitelných situací. Lidé jim pomáhali. Ale setkali se i s krutostí od obou válečných stran. Po válce se vrátili do rodné vsi, ale kvůli přetrvávajícímu antisemitismu museli zase odejít. I ona se bojí, že svým židovským původem může v případě úspěchu nacionalistických skupin ohrozit manžela, děti i vnoučata. Proto se o svém židovství a osudu nezmiňuje ani v okruhu nejbližších známých.

Další dívka ukrývaná v evangelickém sirotčinci se stala velmi uznávanou psychoterapeutkou a její ordinací prošlo mnoho ukrývaných dětí. Více se dozvíte v rozhlasovém dokumentu, který natočila Lenka Svobodová pro cyklus Dobrá vůle. Mistr zvuku Roman Špála, režie pořadu Yvona Žertová.

Další dokumenty z cyklu Dobrá vůle si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: Lenka Svobodová
Spustit audio