Heslem dnešní noci: Vera Cruz

24. září 2017

Literárně-hudební pásmo z textů českého básníka, prozaika a novináře Richarda Weinera a ze vzpomínek na něj.

Richard Weiner (ilustrační foto)

Ani těch osmdesát let, které letos uběhly od smrti Richarda Weinera, nestačilo na to, aby byl tento básník „zařazen“ a takzvaně „pochopen“. Původem Jihočech (narozen roku 1884 v Písku), vystudovaný chemik v Pardubicích, volbou částečný Francouz (od roku 1919 pařížským dopisovatelem Lidových novin), údělem básník.

Protěží zástupy. Mít lze každou. // Za každou platí se sebevraždou. // Heslem dnešní noci: Vera Cruz.
Richard Weiner (verše z básně Magie)

K osudovému okamžiku v jeho životě dochází roku 1915 na srbské frontě, kam byl mobilizován. Nervový otřes, který jako přímý účastník bojů první světové války zažije, napříště poznamená jeho tvorbu, nejnaléhavěji hned v příštím roce, kdy vzniká soubor válečných próz s názvem Lítice. Také v jeho lyrice se cosi láme: tón dosavadních sbírek je posouván do polohy stále temnější a existenciálnější, zároveň také zaumnější.

Otevřeme-li kteroukoli z Weinerových knih, vstupujeme do labyrintu, který byl konstruován básníkem svrchované obrazotvornosti. Coby žurnalista Weiner představuje – od Třásniček dějinných dnů, komentujících první okamžiky ustanovující se nové republiky, až po reference o dění v moderní kultuře a společenském životě – ještě další své tváře: projevuje se zde jako velmi bystrý a vtipný pozorovatel života v jeho rozličných podobách, o čemž se posluchači našeho pořadu mohou přesvědčit prostřednictvím jedné z jeho pařížských črt z počátku 20. let.

Dílo Richarda Weinera patří k těm, která své čtenáře opakovaně vyzývají k novým průzkumům, která svou nejednoznačností provokují k dalším a dalším náhledům a uchopením. Naše rozhlasová antologie, zahrnující i některé z ohlasů na Weinerovu tvorbu, je jakousi pobídkou těm, kteří ještě váhají před jeho prahem, aby vstoupili.

Připravil: Petr Adámek

autor: Petr Adámek
Spustit audio