Harold Pinter: Celou noc venku. Tah metropolí odstartovaný podnikovým večírkem má překvapivý konec

3. únor 2024

Osobitá hra představitele moderního anglického divadla zachycuje nejen jeden „noční tah“ mladíka Alberta, ale i prázdnotu v lidských vztazích, v rodině i společnosti. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Albert Stokes (Jaroslav Kepka), Paní Stokesová (Ludmila Roubíková), dívka (Karolína Slunéčková), Seeley (Vítězslav Jirsák), Kedge (Jan Schánilec), prodavač ve stánku s občerstvením (Jiří Pleskot), starý muž ve stánku s občerstvením (Karel Máj), pan King (Felix Le Breux), pan Ryan (Antonín Zíb), Gidney (Karel Hlušička), Joyce (Daniela Šrajerová), Eileen (Růžena Merunková), Betty (Jana Krampolová), Horne (Vladimír Stach), Barrow (Vladimír Čech) a další
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Překlad: Milan Lukeš
Režie: Josef Henke
Natočeno: 1968

Harold Pinter byl jedním z nejznámějších britských dramatiků. Svůj talent prokázal i v dalších disciplínách – působil jako herec i režisér, psal scénáře pro film, byl vynikajícím básníkem. Tvořil celé půlstoletí a napsal 29 divadelních her, 27 filmových scénářů i úctyhodnou řadu dramatických skečů, rozhlasových a televizních her. Psal i povídky, poezii a eseje, dokončil dokonce jeden román.

Za svůj život obdržel na pět desítek cen, včetně té snad nejprestižnější – v roce 2005, tři roky před smrtí, získal Nobelovu cenu za literaturu. Jeho vítězství akademie v prohlášení zdůvodnila tím, že tento autor ve svých hrách „odhaluje hloubku prázdnoty skryté za každodenním tlacháním a vynucuje si vstup do uzavřených prostor úzkosti“. Pinter podle akademie vrátil divadlo k jeho základním prvkům: uzavřenému prostoru a nepředvídatelným dialogům.

Počátky jeho tvorby byly ovlivněny absurdní dramatikou, záhy si však vypěstoval svůj osobitý, dobře rozpoznatelný styl. Pinterovy hry mají tajemství, neuchopitelnost, poezii, působí zneklidňujícím až výhružným dojmem. Velmi osobitá je jeho práce s jazykem a s dialogem. Pojem pinterovský dialog se dokonce ocitl v Oxfordském slovníku.

V Českém rozhlase jsou kromě této hry natočeny inscenace Nádraží Victoria (režie Miroslav Buriánek, premiéra 2010), Rodinné hlasy (režie Aleš Vrzák, premiéra 2011) a Pařník (režie Natália Deáková, premiéra 2014).

Spustit audio

Související