HERMAN MELVILLE: Bílá velryba

4.-18. 9. DENNĚ V 18:30. Již půldruhého století znepokojuje čtenáře v různých zemích světa tajuplný příběh o Moby Dickovi, ohromné bílé velrybě, skrývající se ve vodách Tichého oceánu. Všem velrybářským výpravám se mstí tak rafinovaně, až to vzbuzuje zdání, že je snad inteligentní bytostí nadanou rozumem. Kapitán Achab, posedlý touhou po pomstě, se vydává na velrybářskou výpravu, jejímž jediným cílem je pověstnou velrybu zabít...

Ilustrace Rockwella Kenta mnohým z nás jistě připomenou dávný čtenářský zážitek nad slavným románem americké literatury Bílá velryba. Ti, kdo toto dílo znají pouze z některého filmového zpracování, mohli by možná nabýt dojmu, že jde o dobrodružný popis dramatické honby velrybářské lodi za pověstným Moby Dickem. To je však jen jedna z mnoha vrstev této složitě komponované románové skladby, kterou lze kromě toho vnímat také např. jako encyklopedii velrybářství nebo učebnici přírodopisu a zeměpisu, především pak jako velkolepé podobenství o odvěkém zápasu člověka s přírodou. Na znepokojivé otázky, které tento román klade svým čtenářům již půldruhého století, nezná lidstvo dodnes jednoznačnou odpověď.

Logo

Na velrybářskou výpravu kapitána Achaba se nechal najmout i nic netušící mladík Izmael, který jako vypravěč a - jak se ukáže v závěru, zároveň jediný muž, který plavbu přežije - přináší svědectví o tragické štvanici na bílou velrybu. To je však jen velmi hrubá dějová kostra náročné románové skladby, která patří k vrcholným dílům světové literatury. Bílou velrybu je sice možno číst jako dobrodružný příběh, to je však jen jedna ze složek mnohovrstevnatého díla, které lze kromě toho vnímat také jako encyklopedii velrybářského povolání nebo učebnici přírodopisu či zeměpisu, především pak jako unikátní podobenství o zhoubných snahách člověka po ovládnutí a pokoření přírody. Složité kompozici románu odpovídá i stylová různorodost: klasické vyprávění střídají autorské úvahy, vedle strohého technického popisu se objevují komentáře či patetické monology atd.

Logo

K inspiraci velkými příběhy Starého zákona zřetelně odkazují některé epizody (kázání o Jonášovi v námořnické kapli) i jména několika postav: Achab byl izraelský král, který odpadl od víry; Izmael - poutník, kterého Bůh zachránil na poušti; pomatený námořník, který marně varuje vypravěče Izmaela před výpravou s kapitánem Achabem, má prorocké jméno Eliáš atd. Na otázky, které román klade, jen těžko hledáme jednoznačnou odpověď: Kam až může člověk ve své touze ovládnout přírodu zajít? Měl by si dobrovolně klást nějaké meze? Jak hodnotit situace, kdy člověk přecení své síly? Máme obdivovat jeho neohroženost, nebo odsuzovat jeho vyzývavou pýchu?

Logo

Patnáctidílnou četbu na pokračování z románu Hermana Melvilla Bílá velryba můžete poslouchat od 4. do 18. září, denně od 18:30. Dagmar Jaklová-Oravová

Logo
autor: djo
Spustit audio

Více z pořadu