Herecké osobnosti nabízejí kvalitní zábavu

13. červen 2007

Léto hereckých osobností začalo obohacovat divadelní scénu v Praze relativně nedávno - od roku 2004. Loňský ročník této přehlídky divadelních představení pořádaných uměleckou společností Studio dva ale navštívilo již 16 000 diváků. I letos budou do hlediště Švandova divadla a na vyšehradskou letní scénu od 14. června do 16. září publikum přitahovat skvěle obsazené inscenace.

Premiérová představení jsou dvě. Konverzační komedie Půldruhé hodiny zpoždění francouzských autorů Jeana Della a Géralda Sibleyrase (režírovaná Patrikem Hartlem) rozvíjí příběh manželů, kteří se po třiceti letech soužití pokusí o sexuální renesanci a revoltují proti stereotypům otupujícím jejich vztah. "Velice dobře jsem porozuměla tomu, co ženská postava řeší. Tím vším jsem si prošla a je dobře, když se na divadle takové vážné věci podávají s troškou jemného humoru a bez hysterie," říká Daniela Kolářová, jejímž partnerem na scéně Švandova divadla je Milan Lasica.

Na Vyšehradě pak bude uváděná komedie chorvatského dramatika Miro Gavrana Vše o ženách, která je skvělou příležitostí pro tři herečky - Annu Šiškovou, Janu Krausovou a Jitku Schneiderovou. Každá z nich se v režii Jany Janěkové a v rytmu písní šedesátých let 20. století představí v pěti rolích.

Diváci však nepřijdou ani o oblíbené inscenace z minulých ročníků. Vrací se komedie Klára a Bára s Ivanou Chýlkovou a Evou Holubovou a tragikomedie Na konci duhy s Hanou Maciuchovou v roli královny swingu Judy Garlandové. Nebude chybět ani Absolvent s Kryštofem Hádkem, kterého svádí Ivana Chýlková jako paní Robinsonová, ani jedna z nejúspěšnějších inscenací Studia dva Otevřené manželství, ve které se Jana Krausová a Karel Roden setkávají konečně i na jevišti. Příznivci Edwarda Albeeho si jistě nenechají ujít vynikající výkony Hany Maciuchové a Ladislava Freje ve hře Kdo se bojí Virginie Woolfové? Ve Studiu Švandova divadla bude možné zhlédnout strhující monodrama Jašek s Annou Šiškovou, které bylo původně uváděno jako součást inscenace Ženy mezi nebem a zemí.

Podrobnější informace naleznete na internetových stránkách www.studiodva.cz nebo na www.svandovodivadlo.cz.

Kdo se bojí Virginie Woolfové
autor: bop
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.