Hendikepovaného Olomoučana na nejvyšší horu Alp dostane parta nosičů

29. květen 2017

Dva tělesně postižené chtějí vynést tam, kam se většina zdravých lidí neodváží ani v myšlenkách. Skupina horských šerpů chce přejít masiv nejvyšší hory Alp Mont Blanc s hendikepovanými na zádech. Na svůj výkon se připravovali v Beskydech, s postiženými nebo zátěží zdolávali Lysou horu.

„Nápad, že by se hodilo udělat ten Mont Blanc, vznikl v roce 2014, když jsme šli na Sněžku. Takže letos jsme se rozhodli to uvést do praxe. A doufám, že se podaří nejenom ten výstup, ale i přechod Mont Blancu ze strany Goutru na Aiguille du midi,“ říká Zdeněk Pácha,který na zádech nese Michala Koutného z Olomouce. Spolu už absolvovali několik výstupů.

Asi nejtěžší byl výstup na Rysy na slovensko-polských hranicích. „Těch posledních tři sta nebo čtyři sta metrů, kdy opravdu jdete stoupákem po kamenech, už jste v poloze, kdy doslova ležíte tomu nosiči na zádech, ta sedačka se s váma houpe, pod váma vlastně nic, nevíte, kam lezete, protože jste obráceně. Tak ano, strach tam je a respekt vůči těm horám a vůči celý tý akci,“ přibližuje Michal Koutný.

Michal Koutný ve speciální krosně

Mont Blanc je vysoký 4809 metrů. Lysá hora 1323. Horští nosiči trénovali dvakrát týdně. Přechod nejvyšší hory Alp plánují tuto neděli nebo v pondělí.

„Budeme mít určitě dva vozíčkáře tentokrát, budou čtyři nosiči, budeme se střídat. Bude to náročné v té nadmořské výšce, aklimatizace bude opravdu důležitá. Všecko závisí od počasí a horských vůdců,“ přibližuje Zdeněk Pácha.

Horští šerpové v čele se Zdeňkem Páchou přemýšlejí, že by se v budoucnu mohli vydat s hendikepovanými na zádech do Pamíru na rozhraní Kyrgyzstánu a Tádžikistánu. Tamní vrcholy jsou ale mnohem vyšší, překonávají i sedm tisíc metrů.

Michal Koutný na tříkolce
autor: Michal Polášek
Spustit audio