Rozbitý džbán. Jiří Lábus a Simona Stašová v detektivní veselohře Heinricha von Kleista

25. únor 2023

Kolika vytáčkami a úhybnými manévry se dá při životě udržet lež? Vždyť ten, kdo rozbil džbán, byl i pokušitelem dívčí cti... Poslechněte si vynikající komedii s Jiřím Lábusem a Simonou Stašovou o vyšetřování, kde soudce nehledá viníka, ale snaží se ho vší mocí zapřít. 

Rozhlasová úprava: Klára Novotná a Markéta Jahodová
Účinkují: Jiří Lábus, Josef Somr, Ondřej Kavan, Simona Stašová, Andrea Elsnerová, Miloš Hlavica, Viktor Dvořák, Růžena Merunková, Eva Nádaždyová, Rudolf Stärz
Napsal: Heinrich von Kleist
Dramaturgie: Klára Novotná
Překlad: Jindřich Pokorný
Hudba: Marcel Bárta
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: 2011

Postavy Kleistova Rozbitého džbánu ožívají ve znamenitě napsaných dialozích a mnohý ví o něco více, než může a chce prozradit. A když už proces „hrozí“ rozuzlením, vždycky je možné navrhnout, že by bylo nejlepší „před posouzením této kauzy vznést úřední dotaz na soud přímo v Haagu, zdali je právně možné připustit, že v noci rozbil džbán sám Belzebub.“

Inspirací pro Rozbitý džbán (1806) byla Kleistovi stará rytina. Na ní je soudce, rozčilená žena s rozbitým džbánem v rukou a nešťastný pár mladých milenců. Výjev ho přiměl, aby s přáteli uspořádal básnické klání: jeden měl na motiv obrazu napsat povídku, druhý satiru, třetí idylu a Kleist veselohru.

Z natáčení rozhlasové hry Heinrich von Kleist: Rozbitý džbán

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Klára Novotná
Spustit audio

Související