Heinrich Lauterbach – architekt vratislavského modernismu

19. únor 2014

Galerie Jaroslava Fragnera na Betlémském náměstí v Praze představuje retrospektivu tvorby vratislavského architekta Heinricha Lauterbacha, který se narodil v roce 1893 ve Vratislavi a zemřel v roce 1973 v Biberachu am Riss v Badensku Württembersku.

Výstava připravená Muzeem architektury v polské Vratislavi nese název „Heinrich Laterbach. Architekt vratislavského modernismu“ a je zaměřena na autorovo tvůrčí období mezi dvěma světovými válkami.

Vratislavský rodák měl k architektuře blízko už od mládí, kdy se seznámil s architektem Hansem Poelzigem, ředitelem Akademie ve Vratislavi.

Lauterbachova studia na Vysoké škole technické v Darmstadtu přerušila první světová válka, po které absolvoval na technice v Drážďanech u průkopníka secese Martina Dülflera. Poté prošel ateliéry a projekčními kancelářemi v Berlíně, Kasselu a Opoli.

Mezinárodní věhlas mu přinesla výstava Werkbundu Wohnung und Werkraum, kterou připravil v roce 1929. Po tomto úspěchu postavil také dvě funkcionalistické vily v Jablonci nad Nisou, které dodnes patří k tamějším nejdůležitějším realizacím postaveným ve 20. století.

Výstavu si můžete prohlédnout v Galerii Jaroslava Fragnera na Betlémském náměstí v Praze do 16. března.

autoři: Karel Oujezdský , Helena Petáková
Spustit audio