Hector Hugh Munro-Saki: Esmé a další povídky

9. červen 2014

Povídky Esmé, Dobrodějka a šťastný kocour a Varování napsal anglický humorista s orientálně znějícím jménem. Účinkuje Miloš Kopecký.

Hector Hugh Munro, používající umělecký pseudonym Saki, byl navzdory orientálně znějícímu jménu britský spisovatel, který získal popularitu krátkými černohumornými povídkami s často ďábelským vyzněním. Pseudonym Saki je odvozen z perského slova sákí, což v překladu znamená číšník.

Narodil se 18. prosince 1870 v Barmě, kde jeho otec sloužil jako vrchní policejní inspektor, ale po matčině smrti byl v Anglii svěřen do péče dvou staropanenských tet, k nimž nikdy citově nepřilnul. V nepřívětivém prostředí venkovského domu, kde mu kamarády nahrazovala domácí zvířata, prožil neradostné dětství.

Situace se zlepšila, když se po návratu z Barmy ujal jeho výchovy otec. S ním Hector procestoval značnou část Evropy, včetně krátkého pobytu v Praze. Nastoupil v Barmě místo v koloniální správě, ale po vážném onemocnění se musel vrátit do Anglie. Tam se pokusil uplatnit jako spisovatel.

Brzy po vypuknutí první světové války narukoval do britské armády a v listopadu 1916 padl ve Francii.


Účinkuje:Miloš Kopecký

Autor: Hector Hugh Munro-SakiPřeklad: František VrbaRežie: Igor Froněk

Natočeno v Hradci Králové v roce 1995.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.