Hector Berlioz: Trojané

11. listopad 2015

Půjde o velkou operu (grand opéra) v pěti dějstvích "Trójané" (Les Troyens), zkomponovanou v letech 1856-1858, která patří k nejmohutnějším skladatelovým dílům a nejvýznamnějším francouzským operám 19. století.

Vysíláme 14. listopadu v 19:00.

Libreto si skladatel napsal sám podle eposu "Aeneis" proslulého římského básníka Publia Vergilia Mara (70 př. Kr. - 19 př. Kr.). Aeneis (Aeneida) byla posledním Vergiliovým dílem, napsána byla v l. 30/29 - 19 př. Kr.; líčí osudy hrdiny Aenea, velitele Dardanů, kteří byli spojenci Trójanů; jeho otec byl v příbuzenském poměru k trójskému králi Priamovi. Aeneas prchá po dobytí Tróje Řeky z hořícího města a vydává se na západ hledat nový domov; po řadě příhod, které se udály za jeho cesty Středomořím, včetně pobytu v Kartágu, kde se setkává s královnou Dido, najde nový domov v dnešní Itálii. Podle římských legend tam jeho vzdálení potomci, Romulus a Remus, založí Řím.

Za života Hectora Berlioze byla premiérována jen druhá část jeho díla (3.-5. dějství), a to významně zkrácená, pod názvem "Trójané v Kartágu" (Les Troyens à Carthage) v pařížském Théâtre Lyrique, dne 4. listopadu 1863. První část díla, která dostala název "Dobytí Tróje" (La prise de Troie) byla (koncertně) uvedena v pařížském Théâtre du Châtelet dne 7. prosince 1879. V českých zemích bylo dílo uvedeno poprvé v r. 1940 v Brně (premiéru nastudoval Rafael Kubelík). Připomeňme, že v r. 1957 (pod taktovkou R. Kubelíka) byla opera uvedena v londýnské Královské opeře (Covent Garden), a toto představení bylo označeno za první plné nastudování v jednom večeru, které se přiblížilo původním záměrům skladatele; uvádí se jako nezkrácené původní znění.

Spustit audio