Havlovo Pokoušení z ilegálních kazet poprvé ve vysílání

17. listopad 2020
Hry a četba

Tady Havel, tady Havel ! Tímto zvoláním začíná nahrávka hry Pokoušení, tak jak ji sám autor, Václav Havel, načetl na podzim roku 1985. Právě tuto unikátní nahrávku nabídla Vltava v předvečer osmdesátého výročí narození Václava Havla. Startuje tak série pořadů, kterými si ho připomeneme především jako divadelního autora. Záznamy si můžete poslechnout níže.

Mozaika speciál z Knihovny Václava Havla

Zvláštní vydání Mozaiky k poctě Václavu Havlovi ze středy 5. října 2016. O literární i dramatické tvorbě Václava Havla promlvila teatroložka a editorka Antikódů Lenka Jungmannová, zkušenosti s Havlovou poslední dokončenou hrou Odcházení přidal režisér David Radok. Prvním hostem byl spisovatel a programový ředitel knihovny Václava Havla Jáchym Topol. Zpívala Monika Načeva s kytarovým doprovodem Michala Pavlíčka. Průvodní slovo měli Klara Fleyberkova a Petr Šrámek.

Speciál: Mozaika z pražské Knihovny Václava Havla, Petr Šrámek, Klara Fleyberkova a Jáchym Topol

Pokoušení „Tu hru jsem napsal v jakémsi transu. Tak trochu jsem se po napsání zhroutil, psychicky i fyzicky, a prožil jsem si na Hrádečku několik děsivých týdnů. Ďáblové se mi mstili za to, že jsem si s nimi začínal.“ Takto popisuje autor vznik hry Pokoušení v dopisu Pavlu Landovskému. Historie hry napsané na podzim roku 1985 je ale o dost delší, sahá až do jara 1977, kdy byl Václav Havel krátce po zveřejnění Charty 77 poprvé vzat do vazby. Ocitl se v naprosté izolaci, dokonce i jeho vlastní advokát ho mystifikoval o situaci venku. A pod tímto tlakem, kdy se obával nakolik svým počínáním ohrožuje jiné a jak sám později napsal se „zvrácenou radostí z vlastního, čestného lišáctví´ rozehrál hru se svými vězniteli, která onoho jara skončila pro Havla velmi trýznivým výsledkem. Ve chvílích, na které vzpomíná jako na jedny z nejhorších ve svém životě, mu z vězeňské knihovny přinesli Goethova Fausta a román Thomase Manna Doktor Faustus.


Přestože nahrávka hry Pokoušení, kterou jsme získali prostřednictvím Knihovny Václava Havla od Andreje Kroba, prošla v Českém rozhlase ozdravnou kůrou, nese známky amatérského pořízení. Věříme ale, že její unikátnost, kterou zvyšuje i to, že po odvysílání nebude na našich stránkách, tyto nedostatky při poslechu vynahradí.

Pokoušení je velmi volnou parafrází faustovských motivů, sám autor ho přirovnává spíš k loutkářským zpracováním tohoto novodobého mýtu. Je to příběh nevýznamného vědce Foustky, který se navzdory obecně uznávané a ústavem ve kterém pracuje hlídané doktríně, pokouší získat znalosti z oblasti magie. Ale přestože se setká se svým pokušitelem, invalidním důchodcem Fistulou (jak příznačný posun, proti démonickému, titánskému Faustovi), k ničemu nadpřirozenému nedojde. Naopak, Foustka se snaží naivními triky a lžemi přelstít své protivníky na všech stranách, vytěžit ze vzniklé situace pro sebe maximum. Zákonitě je dohnán do okamžiku, kdy zradí nejen sám sebe, ale především Markétu, dívku která mu bezvýhradně věřila. 

Krátce po dokončení nahrál Václav Havel Pokoušení na kazetu. Jednak z bezpečnostních důvodů – aby vedle snadno zabavitelného rukopisu existovala další verze díla - a také proto, aby si ji mohli poslechnout jeho přátelé. Máme tak jedinečnou možnost slyšet Havlovu intepretaci vlastního díla. Havel jako herec je velice střídmý, jen občas intonací naznačí charakter a pocity postav, včetně těch opačného pohlaví. Je ale nesmírně přesný v zprostředkování smyslu jednotlivých replik, situaci a jednání postav. A tím i velmi zábavný.

Nedávno vyšla kniha pod názvem „Praha Václava Havla. Průvodce po stavbách spojených s životem dramatika, disidenta a prezidenta“. Autorem je historik architektury Zdeněk Lukeš, který se rozhodl přiblížit pražské stavby spjaté s osudy této významné osobnosti našich kulturních i politických dějin. Publikace zahrnuje celkem 69 takových míst, ve vysílání Mozaiky vám v průběhu celého týdne přineseme pět takových zastavení – průvodcem nám bude sám autor, Zdeněk Lukeš.

 

K významným hostům mezinárodního festivalu Pražské křižovatky patří Běloruské svobodné divadlo, známé pod zkratkou BFT. Soubor vznikl v roce 2005 v reakci na cenzuru svobodného projevu v totalitním Bělorusku. Jeho zakladatel Nikolaj Chalezin o inscenaci nazvané Čas žen, kterou do Prahy přivezl říká, že vznikla mimo jiné díky rozhovorům, které vedl s Václavem Havlem: „On nám říkal, že se nesmíme schovávat. Že máme mluvit, setkávat se a stýkat veřejně. Protože nemáme co skrývat. ´Jestli vás zavřou nebo nezavřou, to je otázka moci, ale vy nejste ničím vinni, proto musíte dělat vše veřejně,´ říkal mi. Mluvili jsme spolu o ilegální činnosti, o tom, jak hrát představení, aby divadlo nezaniklo. V jednom svém dopise se nám zmínil o Kohoutově inscenaci Play Macbeth, v které hrála Vlasta Chramostová s Pavlem Landovským po pražských bytech. Když jsem připravoval inscenaci Čas žen, řekl jsem si, že se bude hrát jenom po bytech. Proto jsme teď v trochu zvláštní situaci, protože hrajeme na Nové scéně Národního divadla. Ale ve skutečnosti jde o bytové divadlo, které je poctou všem divadlům, která nejen v Česku, ale i v jiných zemích, musela hrát ilegálně po bytech. O tom je naše představení.“

Čas žen (rež. Nikolaj Chalezin)

Ve Spojených státech amerických vyvrcholily oslavy nedožitých 80. narozenin Václava Havla už 28. září, které bude pro příště a pro New York označeno jako Havel Day, Den Václava Havla. „Je mezi lidmi znát, že ´havlovský´ duch je tím, co je přitahuje,“ objasňuje Barbara Karpetová z Českého centra v New Yorku. „Že to je určitá energie, za kterou jdou, že to je síla slova, ale možná i ducha. Možná i to, že tu ten člověk není, ale jako by v tu chvíli přítomen byl.“

Pozvánka na Havel Day

V sedmi dnech od 4. do 10. října uvede brněnské Divadlo Husa na provázku celkem 28 akcí v rámci festivalu Málo bylo Havla! Divadelní představení, diskuze, koncerty, čtení, filmy, happeningy… Kromě toho přijede celá řada zajímavých osobností, například Andrej Krob s Klicperovým divadlem z Hradce Králové, výtvarníci a performeři ze skupiny Ztohoven, hovořit přijedou Děpold Černín s Eliškou Wagnerovou a Donem Sparlingem, z Knihovny Václava Havla přivezou celou řadu filmů, k vidění bude výstava Antikódů či Anderleho kresby, v neděli se bude opékat prase a přijdou též Jiří Kuběna, Alena Wagnerová, Karel Landyš, Petr Wurm a další osobnosti z řad Šestatřicátníků…. Bude toho hodně.

autoři: Martin Velíšek , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio