Havlova Žebrácká opera jako psychologická studie alibismu

18. říjen 2019

V Žebrácké opeře se zločin a zákon navzájem podpírají a morální deklasované živly převracejí morální hodnoty ve svůj vlastní prospěch. Hru Václava Havla z roku 1972 inscenuje na scéně pražského divadla ABC režisér David Radok, aby připomenul, že to, co platilo dříve, platí dnes o to víc.

Jazyk prosycen výrazy filozofů a intelektuálů zaznívá v Žebrácké opeře z úst společenské spodiny, tedy lupičů, mafiánů a kurtizán. Tato dialektika zdaleka neodpovídá charakterům zmíněných postav. Vzniká tak napětí mezi „nízkým světem“ a „vysokým jazykem“. Struktura a stavba textu je natolik promyšlená a pevně prokomponovaná, že není možné se od ní odchýlit.

Dílo Václava Havla bývá řazeno do absurdní dramatiky. A jelikož je naše skutečnost absurdní, řekl bych, že je to právě tento typ dramatiky, která se naší skutečnosti dotýká nejvíce.
David Radok

Žebrácká opera

Hra Václava Havla je inspirovaná původní baladickou operou Johna Gaye z roku 1728 a představuje podsvětí ovládané dvěma mafiánskými gangy – jeden vedený Peachumem a druhý Macheathem. Jedná se tudíž o dva konkurenty, kteří hledají způsob, jak svou pozici upevnit pomocí nekalé hry, špiónů a také spoluprací s policií. Tak začíná mafiánská groteska, ve které se podvod, manipulace, lež a zrada schovávají za mravní a morální alibi.

Všechny postavy se před sebou samými a i před ostatními snaží obhájit své poklesky a uchylují se k morálnímu alibismu a oportunismu. Svá provinění argumentují vysokým jazykem. Amorální přemýšlení je základem všech her Václava Havla.
David Radok

Žebrácká opera

David Radok jakožto autor scénografického konceptu zasadil děj do antiiluzivního prostředí, ve kterém jednotlivá dějiště naznačují pouze jinak pomalované závěsy, které snadno a rychle zatáhnou či roztáhnu samotní herci. V hlavních rolích se představí například Jan Vlasák jako William Peachum nebo Martin Donutil, který ztvární šéfa zlodějské organizace Macheatha. Ve dvojroli Peachumovi manželky Elizabeth a policejní manželky Lockitové se představí Eva Salzmannová.

 

Spustit audio