Harrymu všichni přejí štěstí, říká královský fotograf, který zná prince od kolébky

Velká Británie včera zažila na dlouhou dobu poslední velkou královskou svatbu. Princ Harry si vzal americkou herečku Meghan Markelovou. Jen do okolí zámku Windsor, kde se obřad odehrál, přijelo sto tisíc lidí, mezi nimi i spousta fotografů. Ovšem jen jednoho z nich zná ženich prakticky od kolébky.

Arthur Edwards fotí královskou rodinu už jedenačtyřicet let, a tak nechyběl ani v neděli na zámku Windsor.

Se členy královského rodu objel mnohokrát zeměkouli, fotil šťastné i tragické chvíle nejznámější a nejsledovanější rodiny světa, akce oficiální i soukromé. Ve svém oboru je jednička a nástupce už mít nejspíš nebude.

V Kensingtonském paláci vystavují modely, které oblékala princezna Diana

Z plaché princovy snoubenky se Diana stala sebevědomou ženou a módní ikonou

Zpočátku se jí přezdívalo Shy Di – „plachá Diana“. Britská princezna lidských srdcí se ale během pár let proměnila v osobu, která určovala módní trendy a jejíž róby se v médiích rozebíraly skoro víc než klíčová politická rozhodnutí. Téhle oděvní evoluci princezny Diany si všímá výstava, kterou v pátek otevřeli v londýnském Kensingtonském paláci.

„Teď už je v oboru příliš mnoho lidí. Když jsem začínal, byl jsem prakticky jediný. S některými členy královské rodiny jsem se za ta léta opravdu sblížil, to už se dnes asi nemůže opakovat,“ říká. „Vinou terorismu jsou teď bezpečnostní opatření taková, že přímo ke královské rodině se jen tak někdo nedostane.“

Jak William potrápil aston martina

Arthur Edwards oslaví v srpnu 78 narozeniny, ale stále překypuje vitalitou. O tom, že by fotoaparát pověsil na hřebík, neuvažuje.

V hledáčku viděl Dianu ještě coby učitelku v mateřské škole, její svatbu i pohřeb. Viděl vyrůstat a stárnout následníky trůnu i nestárnoucí královnu. A fotografoval celkem osm královských svateb.

Královskou svatbu bude sledovat celý svět. Dvě třetiny Britů ale nezajímá

Lidé se fotí před hradem Windsor v předvečer královské svatby

Velkou Británii čeká v sobotu další královská – a patřičně okázalá – svatba. Princ Harry, šestý v pořadí uchazečů o trůn, a hollywoodská herečka Meghan Markleová si řeknou své ano v kapli svatého Jiří na hradě Windsor, který je sídlem britské královské rodiny bezmála tisíc let.

Nejraději vzpomíná na svatbu prince Wiliama. „Tu fotku na balkoně, kde je celá královská rodina, si možná pamatujete. Vzpomenete si ale, jak William s Kate jeli otevřeným autem Aston Martin?“ ptá se.

„Auto pořád poskakovalo. Asi o měsíc později byla v Buckinghamském paláci zahradní slavnost. Ptal jsem se prince Charlese, proč to auto tak cukalo. A on mně povídá: ‚William zapomněl povolit ruční brzdu…‘ Při práci se někdy docela bavím,“ směje se.

 Svatba z lásky

Prince Harryho zná Arthur Edwards od dětství a jeho manželství s Meghan Marklovou vidí optimisticky: „Když jsem je poprvé viděl spolu, bylo jasné, že jsou opravdu zamilovaní. Řekl bych, že Princ Harry je nejoblíbenějším členem královské rodiny a všichni mu přejí, aby byl šťastný.“

Sealed with a kiss #Justmarried #RoyalWedding

Příspěvek sdílený The Royal Family (@theroyalfamily),

A co musí být podle zkušeného královského fotografa na každé svatební fotce? „Přece polibek, o nic jiného tam nejde,“ usmívá se Arthur Edwards.

autoři: Jaromír Marek , and
Spustit audio