Hanuš Jordan: Diváci uvidí na nové výstavě v Národním muzeu pozoruhodné předměty v nebývalé koncentraci

23. říjen 2018

Diadém a náhrdelník Emmy Destinnové, závěs z královské lóže Národního divadla, který přečkal zničující požár z roku 1881, anebo pokladnička ve tvaru budovy ND, do níž se vybíraly drobné příspěvky na stavbu „zlaté kapličky“ – to jsou některé ze vzácných předmětů, kterými se divadelní oddělení Národního muzea podílí na dvou nových výstavách.

A to na Česko-slovenské a Slovensko-české výstavě a na expozici 2 x 100. Obě jsou otevřeny od neděle 28. října v Historické budově Národního muzea v Praze a až do konce roku budou přístupné zdarma.

Bustu Emy Destinnové v Národním muzeu ozdobili šperky, které slavné pěvkyni skutečně patřily

Česko-slovenská a Slovensko-česká výstava měla na jaře premiéru v Bratislavě. „Představuje nejen nejdůležitější dokumenty související s klíčovými okamžiky československého státu, jako je Pittsburská dohoda, u nás dosud nikdy nevystavená, nebo Mnichovská dohoda. Ukazuje, že Československo nebylo jen státem Čechů a Slováků, ale také Němců, Židů, Maďarů, Poláků, Rusínů,“  říká host Vizitky Hanuš Jordan, kurátor divadelního oddělení Národního muzea.

Výstava chce ukázat, jak to fungovalo v naší armádě, hospodářství, jak lidé trávili volný čas, jak se za sto let proměňovala krajina, jak se vyvíjelo město a venkov. Doufáme, že v mnoha bodech bude i místem k zamyšlení – jací jsme byli, jak se nám v Československu žilo, i třeba proč už Československo není.

Kožich z opice Hany Benešové nebo svatební šaty Marie Louisy. Národní muzeum vystaví dosud skryté poklady

Dosud nevystavené svatební šaty Napoelonovy manželky Marie Louisy

Díky částečné kolaudaci Národní muzeum opět zpřístupní sedm let uzavřenou Historickou budovu na Václavském náměstí, kterou od jara 2015 opravuje. Přístupný bude zatím jen Panteon a přízemí, ve kterém budou od neděle 28. října k vidění dvě velké výstavy - Česko-slovenská/Slovensko-česká ke stému výročí republiky a výstava nazvaná 2x100 k výročí založení muzea.

Tuto výstavu připravil český a slovenský tým ke stému výročí společného státu. Druhou expozicí, nazvanou 2 x 100, připomíná Národní muzeum 200 let své existence. Představí na ní výběr dvou set nejvýznamnějších a nejzajímavějších předmětů ze svých sbírek. „Ve velmi zajímavé moderní instalaci uvidí návštěvníci ty nejcennější archeologické nálezy, cenné středověké obrazy, sakrální předměty, šperky, předměty spojené s Národním divadlem, zoologické preparáty už neexistujících živočišných druhů. Diváci uvidí pozoruhodné předměty v nebývalé koncentraci,“ uvádí host Vizitky.

Národní muzeum po rekonstrukci - výjevy z české historie

Dr. Hanuš Jordan spravuje v divadelním oddělení Národního muzea fond divadelních fotografií, divadelních trofejí a cirkusového a varietního umění. Je také autorem expozice Muzea české loutky a cirkusu v Prachaticích.

Spustit audio